Brillenketen Hans Anders opnieuw in de etalage

Brillenketen Hans Anders opnieuw in de etalage

Brillenketen Hans Anders staat weer te koop. Een eerdere poging in maart ging niet door omdat kandidaten naar verluidt afknapten op de te hoge vraagprijs, maar nu de markt weer aantrekt, waagt de eigenaar een nieuwe poging.

Is 300 miljoen euro nu wel haalbaar?

Volgens het Financieele Dagblad is een aantal potentiële overnemers al gecontacteerd door zakenbank Rothschild. Als kandidaat-overnemers circuleren de namen van investeringsfondsen 3i, CVC en Lion Capital. CVC is al eigenaar van de Scandinavische brillenketen Synsam. 3i was volgens diverse bronnen in maart lang in de race maar haakte uiteindelijk toch af. Lion Capital is dan weer eigenaar van de Franse brillenketen Alain Afflelou (al zou die volgens Franse media mogelijk naar de beurs worden gebracht).

 

Centrale vraag is of de vraagprijs van maart ‑ een slordige 300 miljoen euro ‑ nu wél haalbaar is. Volgens het FD is die kans alvast “groter geworden, omdat de resultaten een opgaande lijn laten zien volgens ingewijden. Het brutobedrijfsresultaat zou gegroeid zijn naar circa 33 miljoen euro, waar dat eerder rond de 30 miljoen lag. Vooral de vernieuwing van de 250 winkels die de keten in Nederland heeft, zou hebben geleid tot forse extra omzetten.”

 

Hans Anders werd in 1982 opgericht in Rotterdam en is sinds 2011 eigendom van de investeringsgroepen Alpha en Alpinvest. Behalve 250 verkooppunten in zijn thuisland heeft Hans Anders nog 100 winkels in België en is de groep ook in Frankrijk en Zweden actief. Hans Anders zou dit jaar afstevenen op een omzet van bijna 200 miljoen euro, een groei met 10% tegenover een jaar eerder.