Brillenmaker Luxottica gaat samen met lenzenmaker Essilor

Brillenmaker Luxottica gaat samen met lenzenmaker Essilor
Shutterstock

De Italiaanse brillenmaker Luxottica, bekend van merken als Ray-Ban en Oakley, gaat samen met de Franse lenzenmaker Essilor. Samen hebben beide bedrijven een marktwaarde van bijna vijftig miljard euro.

15 miljard euro omzet

De twee bedrijven hebben een gecombineerde omzet van meer dan 15 miljard euro en hebben samen circa 140.000 mensen in dienst. Leonardo Del Vecchio, oprichter en topman van Luxxotica, wordt via zijn investeringsbedrijf Delfin de grootste aandeelhouder van het fusiebedrijf: hij krijgt 31% van de aandelen in handen en zal officieel ook de leiding krijgen van het fusiebedrijf. Essilor-topman Hubert Sagnières wordt de nummer twee, al zal hij evenveel zeggenschap krijgen binnen het bedrijf. Ook de bestuursfuncties worden gelijk verdeeld tussen de twee bedrijven.

 

Dankzij de fusie hopen Luxottica en Essilor op middellange termijn 400 tot 600 miljoen euro aan kosten te besparen.

 

De overname zal volledig in aandelen gebeuren, waarbij de aandelen van Luxottica worden ingewisseld voor aandelen van Essilor. Luxottica zal dan ook van de Milanese beurs verdwijnen: EssilorLuxottica wordt in de toekomst op de beurs van Parijs verhandeld.