Britse megafusie onzeker, Walmart overweegt plan B

Shutterstock.com

De Britse concurrentiewaakhond moet zich deze maand uitspreken over de voorgenomen fusie tussen Walmart-dochter ASDA en Sainsbury’s. Mocht het alsnog mislopen, dan zou een investeringsfonds een uitweg kunnen bieden.

 

50% kans?

In april vorig jaar kondigde Walmart aan dat het zijn supermarktketen ASDA zou laten fuseren met de Britse nummer twee Sainsbury’s. In de nieuwe constructie zou de Amerikaanse retailgigant dan een belang krijgen van 42%. Dat voornemen past in een nieuwe expansiepolitiek waarbij Walmart niet langer eigen winkels wil openen overzee, maar liever financiële participaties neemt in buitenlandse retailers, zoals bijvoorbeeld ook Flipkart in India en JD.com in China. 

 

De Britse markt wordt vandaag echter al gedomineerd door slechts een handvol grote spelers, en een megafusie zou de concurrentieverhoudingen flink scheeftrekken. Daarom denken waarnemers dat er maar 50% kans is dat de fusie groen licht krijgt. En zelfs àls de operatie wordt goedgekeurd, zal de nieuwe fusiegroep ongetwijfeld vele honderden winkels moeten afstoten

 

Mocht de deal alsnog afspringen, dan zou Walmart al wel een plan B achter de hand hebben. Supermarktketens zijn namelijk interessante investeringsdoelen voor durfkapitaalfondsen, omdat ze veel cash genereren. Bovendien bezit ASDA veel vastgoed, dat verkocht kan worden. Eerder verkocht Walmart al zijn Braziliaanse dochter aan een participatiemaatschappij. Een verkoop van ASDA zou wel bemoeilijkt worden door het hoge prijskaartje én door de onzekerheid van de brexit. De fusie met Sainsbury’s blijft dus het ideale scenario, maar er is een nooduitgang.