Bruna in conflict met aantal franchisenemers | RetailDetail

Bruna in conflict met aantal franchisenemers

Bruna in conflict met aantal franchisenemers

Boekwinkelketen Bruna wordt door een deel van zijn franchisenemers machtsmisbruik verweten. Vijf zelfstandige ondernemers van de keten hebben het afgelopen jaar een rechtszaak gevoerd tegen het bedrijf, maar het hoofdkantoor nuanceert: "We werden bij al die zaken in het gelijk gesteld".

Grote schulden

Volgens sommige franchisenemers probeert Bruna op een agressieve manier afstand te nemen van ondernemers die de afgelopen jaren slecht draaiden en schulden hebben bij het hoofdkantoor. "Uit het niets krijg je de mededeling dat je over twee weken je schulden moet afbetalen en dat anders je winkel niet meer beleverd wordt", zegt één van de franchisenemers anoniem tegen het Financieele Dagblad. 

 

"Als je met de media praat, word je kapotgemaakt. En dat wordt dus ook gewoon op die manier tegen je gezegd", beweren die anoniemen bronnen nog in de krant. Een poging tot communicatie zou volgens die bron meestal op niets uitdraaien, waarna vaak zou worden overgegaan op het stopzetten van de leveringen. "Vervolgens lopen de schulden verder op omdat je je winkel niet meer normaal kunt runnen en je huurinkomsten niet meer kunt voldoen", aldus een ondernemer.

 

Veertig ondernemers zouden volgens de getuigen in de krant bij bijzonder beheer zitten (een aantal dat volgens het bedrijf overigens maar half zo hoog ligt), omdat ze meer dan 50.000 euro schulden hebben bij Bruna. Zes ondernemers willen nu al gerechtelijke stappen zetten tegen Bruna, maar "bovendien heb ik contact met nog eens honderd ontevreden ondernemers, die mij om advies over hun situatie vragen", beweert advocaat Alex Dolphijn van Ludwig & Van Dam.

 

"Vijf van de 287 ondernemers"

"Het klopt dat er een klein aantal conflicten zijn met een aantal van onze ondernemers", reageert Linda Eradus, woordvoerder van Bruna. "Vaak gaat het om ondernemers met een schuldenpositie ten opzichte van het hoofdkantoor, waar ze niet zelfstandig uit komen. Dan gaan we in gesprek, bieden we begeleiding en maken we nieuwe afspraken. Pas als dat niet lukt, worden er verdere stappen gezet."

 

"Soms kiezen ondernemers er ook zelf voor om juridische stappen te zetten. Het afgelopen jaar waren er zo vijf zaken, maar geen enkele is op dit moment lopende. En belangrijk om mee te geven, is dat Bruna in alle vijf die rechtszaken in het gelijk is gesteld. Dit op een totaal van 287 ondernemers, dan moet je dat toch in perspectief plaatsen", vervolgt Eradus.

 

Algemeen directeur Fred Zeegers ontkent overigens ook dat er sprake zou zijn van een directe leverstop: "Ik ben bijzonder benaderbaar. Als een ondernemer mij benadert met een probleem, zit ik in no time in de auto op weg erheen. Dan eten we een pizza en nemen we de zaken door", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.