Bruna heeft zware financiële problemen | RetailDetail

Bruna heeft zware financiële problemen

Bruna heeft zware financiële problemen

Boekwinkelketen Bruna verkeert in zwaar weer. Sinds eind vorig jaar beschikt de keten over een negatief eigen vermogen en daarnaast is er een nijpend tekort aan werkkapitaal. Bruna stapelt dan ook al een tijdje de verliezen op.

Veilig tot april 2018

Toch hebben aandeelhouders ING en PostNL besloten om met extra geld over de brug te komen, om te voorkomen dat het voortbestaan van de winkel niet in gevaar komt. Bruna kan nu gebruik maken van de vrije kaspositie van de tussenliggende holding Postkantoren BV en als dat niet voldoende blijkt, verstrekt ING ook nog een overbruggingskrediet van vijf miljoen euro. Zo moet Bruna alvast tot april volgend jaar kunnen voldoen aan al zijn verplichtingen.

 

Volgens de nieuwe topman Rob Schuyt, die pas sinds begin dit jaar aan de slag is, zijn de problemen van Bruna hiermee nog niet opgelost. Hij wijst er op dat de verdienmodellen van de keten moeilijk bij te sturen zijn en dat de omzet daalt omdat er steeds meer winkels worden gesloten. In 2015 werden zo al dertig onrendabele vestigingen gesloten en ook in 2016 sloten een aantal winkels de deuren. Alles samen heeft Bruna nog ongeveer 300 filialen.

 

In 2014 maakte Bruna al 4,4 miljoen euro verlies en dat liep in 2015 op tot zeven miljoen euro. Vorig jaar waren de cijfers beter, maar was er nog steeds sprake van verlies en ook dit jaar moet er vooruitgang worden geboekt, al is er nog geen zicht op winst. Ondertussen is er bij Bruna een nieuwe strategie opgestart, waarbij niet rendabele activiteiten moeten worden stopgezet. “De focus zal hierbij zijn om de kosten verder onder controle te krijgen en daarnaast de verdienmodellen van Bruna te verbeteren”, aldus Schuyt volgens het FD.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.