Bruna heeft zware financiële problemen | RetailDetail

Bruna heeft zware financiële problemen

Bruna heeft zware financiële problemen

Boekwinkelketen Bruna verkeert in zwaar weer. Sinds eind vorig jaar beschikt de keten over een negatief eigen vermogen en daarnaast is er een nijpend tekort aan werkkapitaal. Bruna stapelt dan ook al een tijdje de verliezen op.

Veilig tot april 2018

Toch hebben aandeelhouders ING en PostNL besloten om met extra geld over de brug te komen, om te voorkomen dat het voortbestaan van de winkel niet in gevaar komt. Bruna kan nu gebruik maken van de vrije kaspositie van de tussenliggende holding Postkantoren BV en als dat niet voldoende blijkt, verstrekt ING ook nog een overbruggingskrediet van vijf miljoen euro. Zo moet Bruna alvast tot april volgend jaar kunnen voldoen aan al zijn verplichtingen.

 

Volgens de nieuwe topman Rob Schuyt, die pas sinds begin dit jaar aan de slag is, zijn de problemen van Bruna hiermee nog niet opgelost. Hij wijst er op dat de verdienmodellen van de keten moeilijk bij te sturen zijn en dat de omzet daalt omdat er steeds meer winkels worden gesloten. In 2015 werden zo al dertig onrendabele vestigingen gesloten en ook in 2016 sloten een aantal winkels de deuren. Alles samen heeft Bruna nog ongeveer 300 filialen.

 

In 2014 maakte Bruna al 4,4 miljoen euro verlies en dat liep in 2015 op tot zeven miljoen euro. Vorig jaar waren de cijfers beter, maar was er nog steeds sprake van verlies en ook dit jaar moet er vooruitgang worden geboekt, al is er nog geen zicht op winst. Ondertussen is er bij Bruna een nieuwe strategie opgestart, waarbij niet rendabele activiteiten moeten worden stopgezet. “De focus zal hierbij zijn om de kosten verder onder controle te krijgen en daarnaast de verdienmodellen van Bruna te verbeteren”, aldus Schuyt volgens het FD.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.