Brusselse retail houdt stand na aanslagen

Brusselse retail houdt stand na aanslagen

Uit cijfers van Roularta Business Information blijkt dat de handel in Brussel in de periode na de aanslagen goed heeft standgehouden: het aantal faillissementen in de eerste acht maanden van het jaar was zelfs het laagste sinds 2012.

Einde steunmaatregelen eind dit jaar

In de eerste acht maanden van 2016 werden 165 handelszaken failliet verklaard en daarnaast besloten nog eens 480 om zelf hun activiteiten stop te zetten. In beide gevallen gaat het over het laagste aantal sinds 2012. Het aantal faillissementen ligt ook 22% lager dan in 2015, bij het aantal stopzettingen is dat 11%.

 

Ook de horeca kreeg niet de zware klap te verduren die verwacht werd: in de eerste acht maanden werd 254 horecazaken failliet verklaard, exact hetzelfde aantal als een jaar eerder. "We zijn aangenaam verrast", aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersfederatie NSZ. Ze vreest wel dat de echte terugslag nog moet komen. Na de aanslagen is de regering op de proppen gekomen met een aantal steunmaatregelen, maar die vallen eind dit jaar weg.