Carrefour wil honderd winkelcentra kopen

Carrefour wil honderd winkelcentra kopen

Carrefour zou in gesprek zijn met vastgoedgroep Klepierre over de aankoop van mogelijk meer dan honderd winkelcentra, om zo de Europese hypermarkten terug op het juiste spoor te kunnen zetten.

1,7 miljard euro

De winkelcentra zijn momenteel nog eigendom van Kleppiere en bevinden zich in Frankrijk, Spanje en Italië. Beide bedrijven hebben al toegegeven dat er inderdaad gesprekken aan de gang zijn, maar dat er nog geen overeenkomst is gesloten. Verdere commentaar willen ze pas geven wanneer de deal van zo'n 1,7 miljard euro rond is.

 

In 2000 verkocht Carrefour nog 150 winkelcentra aan Kleppiere, om zo schulden weg te werken en om te kunnen investeren in internationale expansie. Door de winkelcentra terug te kopen kan Carrefour huurgelden innen, terwijl ze ook 150 van haar 220 hypermarkten renoveert. Dat moet gebeuren over de volgende drie jaren, om zo klanten terug naar de winkels te lokken.

 

Volgens Le Figaro zou Carrefour de helft van het geld bij de deal zelf inbrengen, terwijl het de rest bij investeerders zou gaan halen. Daarom is het nu op zoek naar vijf à zes investeerders, die elk 100 tot 200 miljoen euro willen neertellen. CEO George Plassat heeft van bij zijn aantreden in mei 2012 gezegd dat er geld te verdienen viel met het uitbaten van winkelcentra.


Carrefour is de tweede grootste retailer in Europa, maar heeft het al jaren moeilijk. Vooral het concept van de hypermarkt, dat Carrefour zelf mee lanceerde, staat sterk onder druk, omdat consumenten steeds meer lokaal winkelen.


Tags: