Colruyt krijgt ongelijk van Europees Hof rond minimumprijs tabak

Colruyt krijgt ongelijk van Europees Hof rond minimumprijs tabak

Colruyt krijgt ongelijk van Europees Hof rond minimumprijs tabak
(c) Colruyt Group

De minimumprijzen voor tabak in ons land zijn niet in strijd met de Europese regels, heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld. Colruyt had die minimumprijzen aangevochten, nadat de keten was vervolgd voor “illegale tabaksreclame”.

Over fiscale zegels, minimum- en maximumprijzen

De hele zaak gaat terug tot het voorjaar van 2013. De Brusselse correctionele rechtbank legde de retailer toen een boete van 270.000 euro op voor inbreuken op het verbod op tabaksreclame. Volgens de rechter én de overheid zou Colruyt het verbod op tabaksreclame op vier manieren overtreden hebben: door tabak te verkopen onder de prijs die op de fiscale zegels staat, door hoeveelheidskortingen te geven, door op bepaalde data extra kortingen te geven en door de zogenaamde "kampkortingen" die aan jeugdbewegingen werden toegekend.

 

De warenhuisketen volgde die redenering niet: voor Colruyt maakt de prijs van een product onderdeel uit van de verkoop en kan die dus niet beschouwd worden als reclame. Bovendien zou een veroordeling indruisen tegen de regels van de Europese Unie: overeenkomstig een richtlijn uit 2011 leggen fabrikanten en invoerders weliswaar de maximumprijs vast ‑ die op de fiscale zegels vermeld staat ‑ maar mag de overheid geen minimumprijs vastleggen. Dat zou, nog altijd volgens de keten, immers ingaan tegen het vrij verkeer van goederen en tegen de vrije mededinging. De groep tekende dus beroep aan.

 

Colruyt geeft (nog) niet op

In mei vorig jaar besliste het Hof van Beroep dan om de zaak voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. De advocaat-generaal oordeelde in april van dit jaar al dat de wettelijke minimumprijzen in ons land wel degelijk stroken met het Europees recht.

 

Ook in zijn arrest van gisteren stelt het Hof dat de EU-regels zich niet verzetten tegen de Belgische regeling waarbij detailhandelaars geen tabaksproducten mogen verkopen onder de prijs die de fabrikant of importeur op de fiscale zegel heeft gezet.

 

Ondanks dat oordeel blijft Colruyt overtuigd van het tegendeel: “Colruyt is nog steeds van mening dat het verbod om te verkopen onder de prijs van de fiscale zegel in strijd is met het Europees recht", zegt directeur-generaal Chris Van Wettere. De warenhuisketen wijst erop dat het EU-Hof zich enkel uitsprak over de vraag of de Belgische wetgeving in strijd is met de Europese. De groep "kijkt nu uit naar de finale uitspraak van het Hof van Beroep van Brussel, waar de volledige zaak nog ten gronde moet worden beslecht", klinkt het in een reactie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.