Comeos en BeCommerce tevreden over begrotingsakkoord

Comeos en BeCommerce tevreden over begrotingsakkoord

Comeos en BeCommerce tevreden over begrotingsakkoord

Handelsfederaties Comeos en BeCommerce zien flink wat positieve punten in de resultaten van het begrotingsakkoord. Al is er ‑ uiteraard ‑ nog altijd ruimte voor verbetering, klinkt het in de eerste reacties.

Comeos: “Geen extra lasten op consumptie”

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, is vooral tevreden dat consumptie niet extra wordt belast. Even was er sprake van een btw-verhoging, maar die piste werd uiteindelijk verlaten. “De regering heeft de lessen getrokken van de onzalige accijnsverhoging van vorig jaar die geleid heeft tot een enorme toename van aankopen van Belgen in het buitenland.  We zijn blij dat ze die fout nu geen tweede keer hebben gemaakt. Dat is niet alleen positief, dat is ook cruciaal want de consumptie is de motor van de economie”, zegt Dominique Michel.

 

Op het vlak van de flexibelere arbeidsorganisatie blijft Comeos wel ietwat op zijn honger zitten: “We hadden verwacht dat er een grote arbeidsmarkthervorming zou komen. Dat is nog niet gebeurd, maar er zijn wel al stappen in de goede richting gezet. De vraag is nu of er verder nog structurele aanpassingen komen in deze legislatuur”, zegt Michel, die nogmaals de grote nood aan flexibiliteit in de handel onderstreept.

 

BeCommerce: “Versoepeling nachtwerk kan 5.000 banen creëren”

BeCommerce, de Belgische vereniging van online handelaars, verheugt zich dan weer dat de regering het initiatief neemt om de wetgeving rond nachtwerk (van 20 uur ‘s avonds tot 6 uur ’s ochtends) te versoepelen. “Door nachtarbeid zonder voorwaarden toe te laten kunnen Belgische webshops nu beter concurreren met buitenlandse ‑ en dan vooral met de Nederlandse ‑ spelers en ook de verkoop aan het buitenland opvoeren”, zegt voorzitter Patricia Ceysens.

 

“Als we uitgaan van de cijfers over jobcreatie bij onze Nederlandse buren, kunnen we aannemen dat deze beslissing in de komende drie jaar 5.000 nieuwe banen zou kunnen opleveren in de Belgische logistieke sector.” In 2015 bedroeg de totale jaaromzet van de Belgische e-commerce 8,2 miljard euro volgens de cijfers van de BeCommerce Market Monitor en de federatie maakt zich sterk dat "de aanzet van de regering de doorbraak betekent voor de Belgische e-commerce".

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.