Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon | RetailDetail

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon
Shutterstock

De Amerikaanse retailer Albertsons heeft zijn sectorgenoot Rite Aid overgenomen, nadat die laatste eerder ook al een flink aantal winkels verkocht had aan Walgreens. De overnames zijn vooral een reactie op de opmars van Amazon en andere online spelers.

 

83 miljard dollar omzet

Rite Aid stond een tijd geleden al dicht bij een volledige overname door winkelketen Walgreens, maar die fusie werd tegengehouden door de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Walgreens moest zich daarom tevredenstellen met 1900 van de 4600 vestigingen van Rite Aid. De overige 2700 winkels worden nu dus overgenomen door Albertsons.

 

De Albertsons-groep is gekend van de gelijknamige supermarktketen, maar is daarnaast ook nog eigenaar van negentien andere winkelketens, waaronder Safeway. In het nieuwe fusiebedrijf krijgt Albertsons 71% van de aandelen in handen, terwijl de rest verdeeld wordt onder de investeerders van Rite Aid. Het nieuwe bedrijf heeft een marktwaarde van ongeveer 24 miljard dollar (net geen 20 miljard euro) en een omzet van 83 miljard dollar (67 miljard euro). De fusie moet er ook voor zorgen dat er tot 375 miljoen dollar (300 miljoen euro) per jaar kan bespaard worden.

 

Schaalgrootte

Bij beide bedrijven klinkt het dat een fusie de beste manier is om te strijden tegen de groeiende online markt en dan vooral tegen Amazon, schrijft The Wall Street Journal. Amazon is immers ook steeds meer aanwezig op de fysieke markt, waardoor schaalgrootte voor andere ketens alsmaar belangrijker wordt. De groep zal samen 4900 winkels en nog eens 4300 apotheken bevatten.

 

Door de overname van Rite Aid komt Albertsons ook voor het eerst op de aandelenbeurs terecht. Het wilde in 2015 al naar de beurs trekken, maar dat plan viel toen in duigen. Nu neemt het gewoon de notering van Rite Aid op de Amerikaanse beurs over.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.