Consumentenvertrouwen stagneert in januari | RetailDetail

Consumentenvertrouwen stagneert in januari

Consumentenvertrouwen stagneert in januari

De stemming onder de Nederlandse consumenten is in januari een fractie verbeterd, maar toch is hun koopbereidheid er nagenoeg niet op vooruitgegaan. Intussen blijkt wel dat ze in november 2014 globaal 0,6% meer uitgaven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van het jaar voordien.

Net iets boven twintigjarig gemiddelde

Het percentage pessimisten lag in januari 6% hoger dan het aantal optimisten, blijkt uit de maandelijkse enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In december was dat nog 7%, een lichte verbetering die wordt veroorzaakt door een gunstigere inschatting van de algemene economische situatie.

 

Met de huidige score is het consumentenvertrouwen net iets beter dan het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, dat een dominantie van de pessimisten op de optimisten met 8% laat zien. De beste situatie ooit (27% meer optimisten dan pessimisten) werd in april 2000 bereikt, het dieptepunt (met 44% meer pessimisten dan optimisten) in februari 2013.

 

Toch zet die verbetering zich nog niet om in een grotere koopbereidheid: deze deelindicator van het consumentenvertrouwen kwam in januari uit op -9, tegen -10 in december.

 

Verkoop duurzame goederen loopt goed

Intussen blijkt dat de Nederlandse consument in november 2014 globaal 0,6% meer heeft uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van 2013. In oktober bedroeg de toename van de verkopen maar 0,2%. De toename komt grotendeels op conto van duurzame goederen: daaraan gaf de Nederlandse consument in november 3,4% meer uit dan een jaar eerder.

 

Vooral huishoudelijke apparaten en woninginrichting lagen goed in de markt. Ook werden meer fietsen verkocht. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden de consumenten in november 2,7 procent meer dan een jaar. Diensten, die ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen uitmaken, gingen er maar 0,6% op vooruit. Dat is een lichte krimp tegenover oktober, nog een stijging met 0,7% werd vastgesteld.

 

De bestedingen aan "overige goederen", waaronder gas en motorbrandstoffen, kwamen in november 4,3% lager uit. Dat lag in lijn met de cijfers uit oktober, die een daling met 4,2% lieten zien.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.