Consumentenvertrouwen voor het eerst omhoog in 2016 | RetailDetail

Consumentenvertrouwen voor het eerst omhoog in 2016

Consumentenvertrouwen voor het eerst omhoog in 2016

De afkalving van het Belgische consumentenvertrouwen is gestopt: voor het eerst in zeven maanden tekende de Nationale Bank een verbetering op. De vooruitgang is vooral het gevolg van minder pessimistische vooruitzichten inzake werkloosheid.

Negatieve reeks wordt afgebroken

Globaal zit de indicator van de nationale bank nu op -6 punten, tegenover -8 in mei. Dat was meteen het laagste peil sinds oktober 2015. De versteviging van het consumentenvertrouwen is voornamelijk toe te schrijven aan minder pessimistische vooruitzichten van de consumenten ten aanzien van de werkloosheid in België. Voorts verwachten de Belgen ook een lichte verbetering van hun financiële mogelijkheden. Daar tegenover staat dan weer dat ze verwachten aanzienlijk minder te kunnen sparen.

 

De meting van het consumentenvertrouwen is gebaseerd op een enquête die de Nationale Bank maandelijks afneemt bij een wisselend panel van 1.850 gezinnen. Hen wordt gevraagd hoe ze de evolutie van de economie en van de werkloosheid inschatten. Voorts wordt gepeild naar hun verwachtingen voor hun persoonlijke financiële situatie en hun spaarvermogen. Dit alles wordt vervolgens samengevat in één cijfer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

14/06/2018

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.