Consumptie in mei licht gestegen

Consumptie in mei licht gestegen

In mei is de consumptie van huishoudens in Nederland licht gestegen met 0,1 procent. Het is daarmee de eerste keer dat de consumptie dit jaar hoger ligt dan een jaar eerder. Vooral bij duurzame goederen stegen de uitgaven.

Daling bij energie

In mei gaven consumenten 4,5 procent meer uit aan duurzame producten, zoals kleding, schoenen, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto's. In dat segment stijgen de uitgaven terug sinds eind 2013, na twee jaar sterk te krimpen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

 

Bij voedings- en genotmiddelen bleef de consumptie stabiel en bij overige goederen daalde ze met 6,2 procent. Bij overige goederen hoort ook energie: door het warme weer dit jaar wordt daar beduidend minder uit te geven. Zonder rekening te houden met de uitgaven bij energie, zou de consumptie ook al in de eerste maanden van het jaar gestegen zijn. Bij diensten werd er 0,3 procent meer uitgegeven.

 

CBS houdt bij het samenstellen van de cijfers rekening met prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Tags: