Consumptie in mei licht gestegen | RetailDetail

Consumptie in mei licht gestegen

Consumptie in mei licht gestegen

In mei is de consumptie van huishoudens in Nederland licht gestegen met 0,1 procent. Het is daarmee de eerste keer dat de consumptie dit jaar hoger ligt dan een jaar eerder. Vooral bij duurzame goederen stegen de uitgaven.

Daling bij energie

In mei gaven consumenten 4,5 procent meer uit aan duurzame producten, zoals kleding, schoenen, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto's. In dat segment stijgen de uitgaven terug sinds eind 2013, na twee jaar sterk te krimpen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

 

Bij voedings- en genotmiddelen bleef de consumptie stabiel en bij overige goederen daalde ze met 6,2 procent. Bij overige goederen hoort ook energie: door het warme weer dit jaar wordt daar beduidend minder uit te geven. Zonder rekening te houden met de uitgaven bij energie, zou de consumptie ook al in de eerste maanden van het jaar gestegen zijn. Bij diensten werd er 0,3 procent meer uitgegeven.

 

CBS houdt bij het samenstellen van de cijfers rekening met prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.