Corona kost Hema al 100 miljoen

Hema winkel
Shutterstock.com

De coronacrisis treft ook warenhuisketen Hema, die daarom al zowat 100 miljoen euro afboekte. De impact van de pandemie zal zich ook de komende jaren nog laten gevoelen, verwacht de retailer, die toch z’n verlies wist te halveren.

 

Verlies gehalveerd

Warenhuisketen Hema zag in 2019 z’n omzet licht dalen met 0,8% tot 1,26 miljard euro. Het nettoverlies bedroeg 117,4 miljard euro, tegenover 234,9 miljard het jaar voordien. Dat verlies was vooral te wijten aan afboekingen als gevolg van de coronacrisis. In totaal schreef Hema bijna 100 miljoen euro af op goodwill, op bezittingen (vooral vastgoed) en op z’n bakkerijen, die al twee jaar te koop staan. De warenhuisketen verwacht dat de coronacrisis de komende jaren de winst onder druk blijft zetten, meldt het FD.
 

Want hoewel de cijfers slaan op het gebroken boekjaar 2019 dat al eind februari afliep – dus voor de grote uitbraak van het coronavirus in Europa – toch zou het negeren van de pandemie volgens de retailer geen juist en eerlijk beeld geven. Hema maakte gebruik van een overheidsmaatregel die bedrijven toeliet om het jaar verslag vijf maanden later in te dienen tijdens de coronacrisis.
 

Ondanks de coronacrisis presteerde de retailer naar eigen zeggen wel “robuust” in de eerste twee kwartalen van het nieuwe boekjaar. Intussen is bekend dat Hema een koper gevonden heeft: de investeringsfondsen Parcom en Mississippi Ventures (van de familie van Eerd die ook eigenaar is van Jumbo) willen de warenhuisketen overnemen en nieuwe groeiplannen uitstippelen. Zij plannen om binnen enkele weken de financiering rond te hebben. Hema en Jumbo werken sinds begin dit jaar nauw samen: een aanbod non-food van Hema ligt in de rekken bij de supermarktketen. Bovendien neemt Jumbo 17 winkels van Hema over, waaronder ook 2 in België.