Cowboy haalt 23 miljoen op

Cowboy

De Brusselse e-bikefabrikant Cowboy heeft in een nieuwe kapitaalronde 23 miljoen euro opgehaald. Opmerkelijk is dat ook de Fiat-familie Agnelli in het kapitaal stapt.

 

Expansie financieren

Met de nieuwe financiële middelen wil Cowboy nieuwe elektrische fietsen ontwerpen en het verkoopnetwerk uitbreiden, schrijft De Tijd. Op dit moment heeft de start-up enkel een verkooppunt in in Brussel. Daarnaast wil het bedrijf in de komende twaalf maanden ook dertig nieuwe medewerkers aantrekken.

 

Door het uitbreken van de coronacrisis vreesde mede-oprichter Adrien Roose dat het moeilijk zou worden om nieuw kapitaal aan te trekken, maar dat pakte anders uit: "De crisis heeft geleid tot een boom in de verkoop van elektrische fietsen. We vreesden aanvankelijk dat de verkoop zou terugvallen, omdat we ons marketinginspanningen hadden stopgezet. Maar desondanks is onze verkoop verdrievoudigd", zegt Roose.

 

Fiat en Juventus

Het geld – 23 miljoen euro – werd gevonden bij vijf durfkapitalisten. De opvallendste naam daarbij is die van Exor Seeds, een investeringsfonds dat deel uitmaakt van het imperium van de Italiaanse familie Agnelli. Die familie is natuurlijk vooral bekend als mede-eigenaar van autoconcern FiatChrysler, maar heeft verder ook belangen in tal van andere bedrijven, waaronder autobouwer Ferrari, voetbalclub Juventus Turijn en zakenblad The Economist. Daarnaast is Exor Seeds ook betrokken bij diverse kleine start-ups in de gezondheidszorg en mobiliteitssector.

 

Het is reeds de derde kapitaalronde voor Cowboy: de vorige twee brachten 14,5 miljoen euro op. In 2018 leed de e-bikefabrikant nog een verlies van 3 miljoen euro, maar Roose heeft de ambitie om volgend jaar rendabel te zijn.