Daling non-foodretail lijkt gestabiliseerd

Daling non-foodretail lijkt gestabiliseerd

"Het consumentenvertrouwen stijgt en er komen meer en meer positieve berichten over de economie naar buiten", schrijft GfK in zijn nieuwste Retail Report. Toch ging de non-foodretail het voorbije kwartaal nog één percentje omlaag. Maar dat is "stabiel ten opzichte van het eerste kwartaal", klinkt het.

Stijgers en dalers

Het beste nieuws komt uit de mode en de consumentenelektronica: die knoopten na drie opeenvolgende kwartalen van daling eindelijk opnieuw aan met groei. In de kledingretail lag de omzet in de maand mei zelfs 6,3% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, met dank aan het mooie voorjaar. Uiteindelijk klokte het kwartaal af op +0,4%.

 

Bij de consumentenelektronica is de groei van 5,3% tegenover het tweede kwartaal van 2013 voor het grootste deel te danken aan het Wereldkampioenschap Voetbal. Voor tv's steeg de omzet liefst 18%, bij de smartphones spreekt GfK van "een lichte plus". Daarnaast lieten ook de markten voor grote huishoudelektro (+5,6%) en kleinere apparaten (+6%) een mooie omzetgroei optekenen, net als de doe-het-zelfmarkt (+10%).

 

Andere sectoren zagen hun omzet dan weer dalen: IT- en kantoorproducten (-1,9%), de fotomarkt (-23%) alsook tablets en e-readers (-1,9%). Opvallend: ook de markt van de georganiseerde reizen (-8,8%) en die van de boeken (-11,5%) kregen klappen. Al hoort daar wel een kanttekening bij: enerzijds bleven nogal wat Nederlanders liever thuis voor het WK Voetbal of bleven ze in eigen land, anderzijds hadden flink wat boekenwinkels die in het eerste kwartaal failliet waren gegaan hun deuren nog niet of pas enkele weken heropend.

 

"Eerst de noodzakelijke aankopen"

"Het lijkt erop dat, nu we uit de crisis komen, de consument selectief kiest aan welke producten hij zijn geld besteedt", zegt Peter Vos, business consultant bij GfK. "De wasmachine moet uiteindelijk vervangen worden en we zien dan ook een opleving in deze markt, terwijl het kopen van boeken of het reserveren van reizen nog duidelijk onder druk staan. Een eerste voorzichtige conclusie zou kunnen zijn dat we wat minder over hebben voor luxe en niet direct noodzakelijke zaken."

 

"Steeds meer onderliggende markten plusten of zitten dicht tegen het omslagpunt aan", besluit Maikel Verhaaren, director Retaill bij GfK Benelux. "De vraag is of deze groei incidenteel of structureel van aard is, wat in de tweede helft van 2014 zeker zal blijken."

 

Het volledige kwartaalrapport van GfK kan u hier raadplegen.

Tags: