Dan toch geen overnemer voor Mega World

Foto RetailDetail

 

 

De failliete koopjesketen Mega World heeft dan toch geen overnemer gevonden: het bod van de enige kandidaat, een Duitse retailer, bleek uiteindelijk niet te voldoen.

 

"Bod was te laag”

Vrijdag moesten de kandidaat-overnemers hun bod formeel indienen. Uiteindelijk was er slechts één bieder: een niet nader genoemde Duitse winkelketen die eerder al z’n interesse toonde. “Maar die stelde zelf nog enkele randvoorwaarden en ook de prijs die ze bood was veel te laag”, zo meldt curator Thierry Lammar aan Belga. Het bod was volgens hem veel te laag. Bovendien eisten de Duitsers de zekerheid dat ze de huurcontracten van alle winkelpanden van Mega World zouden kunnen overnemen. Iets wat de curator niet kon garanderen: “Wij kunnen verhuurders niet verplichten om aan een bepaalde huurder te verhuren, en sommige huurcelen lopen af en zijn inmiddels aan andere bedrijven toegekend.”
 

Wel zijn intussen de handelsgoederen uit 119 winkels verkocht aan een Frans bedrijf. De winkelinrichting werd nog niet verkocht. Ook voor de voorraad die zich nog in de magazijnen bevindt, hebben de curatoren nog geen oplossing gevonden. Die voorraad is namelijk ingepakt op paletten, met zwart plastic errond, en er bestaat geen lijst van. “We hebben dus geen zicht op de inhoud van de stock. Er zijn twee opties: ofwel zoeken we kopers die de paletten ‘blind’ willen kopen, dus zonder te weten wat erin zit, ofwel moeten we alle paletten openen,” luidt het.
 

Mega World ging vorig jaar van start nadat de Nederlandse zakenman Dirk Bron de Belgische winkels van Blokker overnam van Mirage Retail Group. Uiteindelijk waren de winkels slechts enkele maanden open. De ondernemer liet een schuldenberg van 40 miljoen euro achter en betaalde al die tijd geen btw, bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de man wegens fraude. Op 21 december werd de retailer failliet verklaard.