Detailhandel laat volgend jaar groei zien

 Detailhandel laat volgend jaar groei zien

De detailhandel, horeca en recreatie laten volgend jaar groei zien. De groei zal in alle bedrijfssectoren aanhouden, blijkt uit de Rabobank Sectorprognoses.

Meer exporteren en investeren

Oorzaak van de verdere toename in 2017 is met name het belang van de particuliere consumptie, zo komt naar voren in de Sectorprognoses van de Rabobank. De groei, die twee jaar geleden inzette door meer exporteren en investeren, pakt gunstig uit voor de detailhandel, horeca en recreatie: voor deze sectoren wordt een toename verwacht van zowat 2,5%.

 

De detailhandel blijft een dynamische en snel veranderende sector, maar de marktomstandigheden blijven uitdagend volgens de Rabobank. De economische omstandigheden verbeteren en de particulier durft weer geld uit te geven, maar de verschillen tussen retailers zijn groot en zullen verder toenemen. Veel retailers hebben de crisis overleefd, maar onvoldoende geanticipeerd op het veranderende consumentengedrag. Deze retailers hebben nog een grote uitdaging voor zich op gebied van online activiteit, onderscheidend vermogen en een goede klantbediening, aldus het rapport.

 

“In 2017 verwachten wij groei in alle bedrijfssectoren. Uiteraard is dit geen garantie voor succes voor individuele ondernemers. Prijzen blijven onder druk staan en concurrentievoordeel is steeds moeilijker vast te houden. Ondernemers zullen moeten blijven inzetten op innovatie om hun producten of diensten passend te maken aan de snel veranderende klantwens”, aldus Eric Saris, directeur Bedrijven van Rabobank.