Detailhandel wil binnen 4 jaar meer pinnen dan contant

Detailhandel wil binnen 4 jaar meer pinnen dan contant

Ondernemers hebben deze week afspraken gemaakt om er samen voor zorgen dat binnen vier jaar er meer met de kaart betaald wordt dan met contant geld. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat pinnen veiliger en veel efficiënter is.

Kleine bedragen meestal contant

Zo moet de komende jaren het aantal storingen verder teruggedrongen worden en moeten ook de kosten verder omlaag. Vandaag worden zes op de tien transacties nog steeds met contant geld gedaan, ondanks het feit dat maar liefst 62 procent van de omzet via pinbetalingen wordt gehaald. Het is dus duidelijk dat er nog flink wat terrein is te winnen op het gebied van lage bedragen.

 

Om klanten aan te sporen om ook kleine bedragen te pinnen, denken de ondernemers vooral aan contactloos betalen. "Bijna driekwart van de transacties onder de tien euro wordt nu nog contant betaald. Met de recente introductie van contactloos betalen wordt het voor klanten steeds makkelijker om ook lage bedragen te pinnen. Hier willen we in de komende jaren dan ook een flinke impuls aan geven", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

 

"Aan contant geld kleven veel veiligheidsrisico's. Door de afspraken die we vandaag maken moet het aandeel contant geld in de kassalade afnemen. Hierdoor neemt de kans op overvallen af. Een veiliger winkelomgeving dus voor winkelier, medewerker en klant", zegt Jacques Parson van Detailhandel Nederland.

Tags: