Detailhandel ziet omzet licht stijgen

Detailhandel ziet omzet licht stijgen

De Nederlandse detailhandel heeft in januari 0,8% meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het volume nam met 0,6% toe, terwijl de prijzen 0,2% hoger lagen. De samenstelling van de koopdagen zorgden wel voor een opwaarts effect van 1%.

Foodsector blijft motor voor groei

De foodsector blijft niettemin de voornaamste motor achter de stijging van de detailhandelsomzet, met een plus van 2,1 procent. Wel nam de omzet van supermarkten minder hard toe dan die van de speciaalzaken - wat overigens zeer ongewoon is, gezien de dalende trend onder speciaalzaken de laatste jaren. In de foodsector stegen de prijzen met 1,4 procent, terwijl het volume met 0,8 procent toenam.

 

De non-foodsector zag de omzet ruwweg op hetzelfde niveau uitkomen als een jaar eerder. Winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfzaken, woninginrichters, textielsupermarkten en drogisterijen behaalden minder omzet, winkels in bovenkleding zetten daarentegen flink meer om. Ook de omzet van winkels in huishoudelijke artikelen was iets hoger dan een jaar eerder.

Tags: