Dit is Astro, de huisrobot van Amazon

Amazon

Een Alexa op wielen met het uiterlijk van een hondje: de nieuwe robot Astro van Amazon is een slimme huishoudhulp die bovendien zou beschikken over een ‘unieke persoonlijkheid’. Maar er weerklinkt ook kritiek…  

 

Multifunctioneel

Dat Amazon met een robot voor thuisgebruik op de proppen zou komen, was al langer verwacht. Dinsdag presenteerde de webgigant dan eindelijk z’n nieuwste speeltje: Astro, een compacte robot op wielen, voorzien van een aanraakscherm en een periscoop met camera. Het toestel doet qua uiterlijk denken aan een hondje en is multifunctioneel.
 

Net als Alexa kan Astro vragen beantwoorden en muziek afspelen. De robot kan het huis bewaken wanneer de bewoners afwezig zijn: hij patrouilleert autonoom en stuurt een bericht naar je smartphone in geval van rookalarm of brekend glas, bijvoorbeeld. Je kan de periscoop gebruiken om vanop afstand te kijken of alles thuis in orde lijkt. Of je kan de robot inzetten voor videocalls, om in contact te blijven met eenzame familieleden. Wie wel thuis is, krijgt Astro de hele dag achter zich aan.

 

Wat met privacy?

De hond loopt nergens tegenaan dankzij artificiële intelligentie en kan huisgenoten herkennen aan hun gelaat en stemgeluid. Volgens de ontwikkelaars brengt Astro ook een portie plezier in huis. Ze gaven de robot naar eigen zeggen een ‘unieke persoonlijkheid’ mee om de interacties leuker te maken. Het hondje trekt grote ogen op het aanraakscherm, toont lichaamsbewegingen en communiceert op expressieve toon. Die ‘ingebouwde empathie’ zet gebruikers aan om connectie te maken met het apparaat: volgens sommige testers werd Astro haast deel van het gezin. En dat voor 999 dollar.
 

Maar uit gelekte interne documenten blijkt ook dat de huisrobot nog lang niet feilloos werkt. De gezichtsherkenning is onbetrouwbaar, waardoor Astro niet zo’n beste waakhond is. Hij blijkt nogal makkelijk van de trap te vallen en de periscoop is breekbaar, meldt Vice. Bovendien zijn er de voor de hand liggende privacybekommernissen: Astro ziet en hoort immers alles wat er in huis gebeurt. In het verleden is al gebleken dat Amazon-medewerkers opgenomen commando’s van Alexa-gebruikers afluisterden, officieel om het logaritme van de spraakassistent te verbeteren. Nu krijgen ze er ook de beelden bij…