Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties
Shutterstock

Normaal zouden de vakbonden vandaag samen met hun Franse collega's actie voeren aan de Parijse hoofdzetel van Carrefour, maar door de hevige sneeuwval in Frankrijk is die actie uitgesteld. De solidariteitsactie in eigen land gaat wel door.

 

Genk, Turnhout en Borsbeek

De Franse supermarktreus maakte eind januari een grote herstructurering bekend, die ook gevolgen heeft in ons land. Maximaal 1233 werknemers moeten voor hun baan vrezen (1053 in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel in Evere); twee hypermarkten, die van Genk en Luik, zouden worden gesloten en andere moeten inkrimpen.

 

De aankondiging leidde tot acties en normaal zouden de bonden vandaag in Parijs gaan betogen, maar de weergoden hebben daar anders over beslist. De solidariteitsactie die de bonden voor de ‘thuisblijvers’ op touw hadden gezet, gaat wel door: drie hypermarkten ‑ die van Genk, Turnhout en Borsbeek ‑ blijven vandaag dicht. In het Brusselse zou alles rustig blijven, in de vestiging van Luik (Belle-Île) wordt er rond 11 uur actie gevoerd.

 

“Stakingsposten tegen werkwilligen”

Dat alles tot groot ongenoegen van de Belgische directie: via Twitter haalde woordvoerder Baptiste van Outryve alvast uit naar de actievoerders. “Vakbondsactie - Hoe leg je morgen in de winkel aan een klant uit dat je zijn winkel toch hebt gesloten, terwijl de manifestatie waaraan je zou deelnemen in Frankrijk geannuleerd werd?” vraagt hij zich retorisch af.

 

“Er staan stakingsposten”, verduidelijkt hij op Nieuwsblad.be: “Er zijn veel collega’s aan het werk, maar helaas kunnen de klanten niet binnen. Er staan stakingsposten die worden bemand door enkele vertegenwoordigers van de vakbonden en heel wat mensen die wij niet kennen, die niet voor Carrefour werken. Dat betreuren we ten zeerste.”

 

De ondernemingsraad van gisteren verliep volgens de bonden in een gespannen sfeer. De bonden hadden een honderdtal vragen maar kregen naar eigen zeggen slechts een dertigtal antwoorden. Volgens Van Outryve krijgen ze op al die vragen een antwoord tegen de volgende ondernemingsraad. De eerstvolgende zijn gepland voor 21 en 26 februari.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.