Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties
Shutterstock

Normaal zouden de vakbonden vandaag samen met hun Franse collega's actie voeren aan de Parijse hoofdzetel van Carrefour, maar door de hevige sneeuwval in Frankrijk is die actie uitgesteld. De solidariteitsactie in eigen land gaat wel door.

 

Genk, Turnhout en Borsbeek

De Franse supermarktreus maakte eind januari een grote herstructurering bekend, die ook gevolgen heeft in ons land. Maximaal 1233 werknemers moeten voor hun baan vrezen (1053 in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel in Evere); twee hypermarkten, die van Genk en Luik, zouden worden gesloten en andere moeten inkrimpen.

 

De aankondiging leidde tot acties en normaal zouden de bonden vandaag in Parijs gaan betogen, maar de weergoden hebben daar anders over beslist. De solidariteitsactie die de bonden voor de ‘thuisblijvers’ op touw hadden gezet, gaat wel door: drie hypermarkten ‑ die van Genk, Turnhout en Borsbeek ‑ blijven vandaag dicht. In het Brusselse zou alles rustig blijven, in de vestiging van Luik (Belle-Île) wordt er rond 11 uur actie gevoerd.

 

“Stakingsposten tegen werkwilligen”

Dat alles tot groot ongenoegen van de Belgische directie: via Twitter haalde woordvoerder Baptiste van Outryve alvast uit naar de actievoerders. “Vakbondsactie - Hoe leg je morgen in de winkel aan een klant uit dat je zijn winkel toch hebt gesloten, terwijl de manifestatie waaraan je zou deelnemen in Frankrijk geannuleerd werd?” vraagt hij zich retorisch af.

 

“Er staan stakingsposten”, verduidelijkt hij op Nieuwsblad.be: “Er zijn veel collega’s aan het werk, maar helaas kunnen de klanten niet binnen. Er staan stakingsposten die worden bemand door enkele vertegenwoordigers van de vakbonden en heel wat mensen die wij niet kennen, die niet voor Carrefour werken. Dat betreuren we ten zeerste.”

 

De ondernemingsraad van gisteren verliep volgens de bonden in een gespannen sfeer. De bonden hadden een honderdtal vragen maar kregen naar eigen zeggen slechts een dertigtal antwoorden. Volgens Van Outryve krijgen ze op al die vragen een antwoord tegen de volgende ondernemingsraad. De eerstvolgende zijn gepland voor 21 en 26 februari.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.