Duitse kersttraditie blijft bestaan: staking bij Amazon

Duitse kersttraditie blijft bestaan: staking bij Amazon
Shutterstock.com

De Duitse vakbond Verdi heeft de werknemers in het Amazon-distributiecentrum in Bad Hersfeld opgeroepen om het werk neer te leggen tijdens de laatste dagen voor Kerstmis. De vakbond wil betere loon- en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers daar.

 

Retail of logistiek?

De vakbonden bij Amazon hebben sinds 2013 al herhaaldelijk stakingen georganiseerd in Duitsland, de op een na grootste markt van Amazon (na de Verenigde Staten). De belangrijkste eis van de vakorganisatie is dat de Amerikaanse webreus de collectieve arbeidsovereenkomsten, die van toepassing zijn bij andere retailers, zou erkennen. Amazon heeft dat altijd geweigerd en bepaalt zijn lonen op basis van de logistieke sector.

 

"Verdi wil de dagen met hoge omzet vóór Kerstmis gebruiken om de druk op collectieve loononderhandelingen te verhogen," citeert Reuters een vakbondverklaring. De organisatie vindt de bestaande kerstbonussen voor het personeel (ongeveer 400 euro) ook veel te laag. De staking zou vandaag starten en tot zaterdagavond duren. Vooralsnog blijft de actie beperkt tot het magazijn in Bad Hersfeld.

 

Weinig hinder verwacht

Volgens Amazon zullen klanten hun pakketjes toch op tijd ontvangen, omdat heel wat werknemers gewoon zullen verder werken. "In de logistieke sector is Amazon zonder twijfel een van de beste werkgevers", voegde een woordvoerder nog toe.

 

In de zomer kondigde het bedrijf nog de opening van een nieuw distributiecentrum aan in Duitsland. De Amerikaanse e-commercereus stelt er zo’n 20.000 mensen tewerk, verspreid over 35 sites.