Duitsland trekt paaspauze weer in

Shutterstock.com

Opschudding in Duitsland: bondskanselier Angela Merkel heeft de eerder deze week aangekondigde “paaspauze”, waarbij het land gedurende vijf dagen nagenoeg volledig op slot zou gaan, alweer ingetrokken.

 

"Onhaalbaar plan"

Afgelopen dinsdag maakte Merkel, na lange onderhandelingen met vertegenwoordigers van de verschillende deelstaten, de nieuwe, strengere regels bekend. Naast de verlenging van de lockdown zou Duitsland een paaspauze inlassen, die inhield dat het sociale leven tijdens het lange paasweekend volledig lam werd gelegd. Zelfs de voedingswinkels zouden in die vijfdaagse gesloten blijven en enkel op zaterdag 3 april de deuren mogen openen.

 

Het plan leverde de Duitse regering een storm van kritiek op, temeer omdat het heel wat praktische vragen opriep waar de regering geen antwoord op wist. Zo was het bijvoorbeeld onduidelijk wie zou opdraaien voor de lonen van de werknemers die verplicht werden om thuis te blijven.

 

Dat de paaspauze gisteren werd teruggedraaid, kwam niettemin als een verrassing, schrijft de VRT. Volgens Merkel was het plan op korte termijn praktisch en juridisch niet realiseerbaar. Opvallend daarbij was dat de bondskanselier de fout op zich nam: "Ik heb de eindverantwoordelijkheid, dus is het mijn fout, ik verontschuldig me bij de bevolking voor de extra onzekerheid."