Eén op vijf winkeliers heeft wapen achter toonbank

Eén op vijf winkeliers heeft wapen achter toonbank

Eén op de vijf winkeliers in Nederland zegt een wapen achter de toonbank te hebben liggen. De overgrote meerderheid van de detailhandelaren wil een aanpassing van de Wapenwet om het wapenbezit legaal te maken.

Winkeliers tonen begrip voor wapenbezit

Volgens televisieprogramma EenVandaag onder duizend winkeliers zeggen de meeste winkeliers met een wapen een slagwapen achter de toonbank te hebben liggen om zich te kunnen verweren tegen agressieve winkeldieven en overvallers. Meestal gaat het om honkbalknuppels, maar er zijn ook winkeliers die ijzeren staven of stoelpoten met een spijker hebben liggen. Enkele winkeliers erkennen in het bezit te zijn van een vuurwapen.

 

De discussie over wapenbezit voor winkeliers is actueel sinds de overval op een juwelierswinkel in Deurne enige tijd geleden. Daarbij werden de twee overvallers doodgeschoten met een vermoedelijk illegaal vuurwapen. Het ondernemersechtpaar van de juwelierswinkel was al vaker het slachtoffer geweest van overvallers.

 

Het grootste deel van de winkeliers in het onderzoek van EenVandaag (88 procent) zegt begrip te hebben voor het wapenbezit van het echtpaar. Bijna tweederde van de ondervraagden geeft aan dat het stel niet zou moeten worden vervolgd voor verboden wapenbezit.

Tags: