E-readers Nederlanders vol illegale boeken | RetailDetail

E-readers Nederlanders vol illegale boeken

E-readers Nederlanders vol illegale boeken
De crisis in de Nederlandse boekensector wordt voor mee veroorzaakt door het massaal illegaal downloaden van boeken. Van de 128 miljoen boeken die op e-readers staan in Nederland is naar schatting slechts 10 procent legaal gedownload.

Aandeel legale boeken daalt nog

Het percentage illegale boeken is zelfs gestegen in het afgelopen jaar, blijkt uit onderzoek van het bureau GfK onder ruim duizend mensen. Een vergelijkbaar onderzoek van hetzelfde bureau vorig jaar gaf toen aan dat 12 procent van de boeken legaal was geïnstalleerd.

 

De zaak rond de illegale boeken is actueel vanwege de crisis rond boekhandelsketen Polare. Ook volgens schrijfster Saskia Noort richten e-readers een enorme schade aan: "Van de boekenomzet is zo'n 4,5 procent afkomstig van e-books. Terwijl een roman misschien wel vaker via zo'n torrentsite gedownload wordt, dan dat hij in een boekwinkel wordt verkocht", zegt zij in De Volkskrant.

 

Probleem bij de bestrijding van illegale e-books is dat het downloaden in Nederland niet illegaal is. Het aanbieden van de download zelf wel. In Nederland zijn inmiddels een miljoen e-readers in omloop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.