E-readers Nederlanders vol illegale boeken

E-readers Nederlanders vol illegale boeken
De crisis in de Nederlandse boekensector wordt voor mee veroorzaakt door het massaal illegaal downloaden van boeken. Van de 128 miljoen boeken die op e-readers staan in Nederland is naar schatting slechts 10 procent legaal gedownload.

Aandeel legale boeken daalt nog

Het percentage illegale boeken is zelfs gestegen in het afgelopen jaar, blijkt uit onderzoek van het bureau GfK onder ruim duizend mensen. Een vergelijkbaar onderzoek van hetzelfde bureau vorig jaar gaf toen aan dat 12 procent van de boeken legaal was geïnstalleerd.

 

De zaak rond de illegale boeken is actueel vanwege de crisis rond boekhandelsketen Polare. Ook volgens schrijfster Saskia Noort richten e-readers een enorme schade aan: "Van de boekenomzet is zo'n 4,5 procent afkomstig van e-books. Terwijl een roman misschien wel vaker via zo'n torrentsite gedownload wordt, dan dat hij in een boekwinkel wordt verkocht", zegt zij in De Volkskrant.

 

Probleem bij de bestrijding van illegale e-books is dat het downloaden in Nederland niet illegaal is. Het aanbieden van de download zelf wel. In Nederland zijn inmiddels een miljoen e-readers in omloop.

Tags: