E-readers Nederlanders vol illegale boeken | RetailDetail

E-readers Nederlanders vol illegale boeken

E-readers Nederlanders vol illegale boeken
De crisis in de Nederlandse boekensector wordt voor mee veroorzaakt door het massaal illegaal downloaden van boeken. Van de 128 miljoen boeken die op e-readers staan in Nederland is naar schatting slechts 10 procent legaal gedownload.

Aandeel legale boeken daalt nog

Het percentage illegale boeken is zelfs gestegen in het afgelopen jaar, blijkt uit onderzoek van het bureau GfK onder ruim duizend mensen. Een vergelijkbaar onderzoek van hetzelfde bureau vorig jaar gaf toen aan dat 12 procent van de boeken legaal was geïnstalleerd.

 

De zaak rond de illegale boeken is actueel vanwege de crisis rond boekhandelsketen Polare. Ook volgens schrijfster Saskia Noort richten e-readers een enorme schade aan: "Van de boekenomzet is zo'n 4,5 procent afkomstig van e-books. Terwijl een roman misschien wel vaker via zo'n torrentsite gedownload wordt, dan dat hij in een boekwinkel wordt verkocht", zegt zij in De Volkskrant.

 

Probleem bij de bestrijding van illegale e-books is dat het downloaden in Nederland niet illegaal is. Het aanbieden van de download zelf wel. In Nederland zijn inmiddels een miljoen e-readers in omloop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.