eBay duurzaamste marktplaats, bol.com Europees koploper

Shutterstock.com

Hoe duurzaam is online handel? Voor het eerst verschijnt een rangschikking die internationale e-commerce marktplaatsen rangschikt volgens hun duurzaamheidsprestaties. Tweedehands bedrijfsmodellen scoren daarin hoog.

 

Duidelijke doelstellingen

De meest duurzame internationale marktplaats die in Europa actief is, is het Amerikaanse tweedehandsplatform eBay. Op de tweede plaats vinden we Redbubble, een van oorsprong Australisch platform dat kunstenaars en designers toelaat hun creaties wereldwijd te verkopen. De derde plaats is voor Etsy, de bekende marktplaats voor handgemaakte en vintage producten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Cross-Border Commerce Europe, het platform dat grensoverschrijdende e-commerce in Europa stimuleert.
 

Dat eBay de ranglijst aanvoert, hoeft niet te verwonderen: met een focus op de verkoop van tweedehands producten, is naar schatting zo’n 16% van de inkomsten van de marktplaats groen. Amazon daarentegen richt zich op de verkoop van nieuwe goederen, waardoor het bedrijfsmodel onder het gemiddelde scoort. Toch haalt het bedrijf van Jeff Bezos nog de vijfde plaats dank zij duidelijke doelstellingen met betrekking tot milieuvriendelijke magazijnen, elektrisch aangedreven wagenparken en duurzame materialen, producten en verpakkingen.

 

Amerikaanse dominantie

De top tien wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. De best scorende Europese marktplaats in de lijst is bol.com, dat op de achtste plaats staat. Het Franse Leboncoin (10), het Duitse Spreadshirt,(11), het Britse ASOS (14) en FNAC halen de top vijftien. Zalando valt daar net buiten met een zeventiende plaats, Farfetch en Lyst vervolledigen de top twintig.
 

De rangschikking – voluit de "Top 100 Cross-Border Sustainable Marketplaces in Europe" – is  gebaseerd op een score van 100 over tien gewogen KPI’s zoals duurzaamheidsdoelstellingen, bedrijfsmodel, winkelervaring, certificering, last-mile levering en CO2-voetafdruk. De studie houdt rekening met alle soorten B2C, B2B, C2C en P2P online platformen die actief zijn in Europa, uit alle sectoren uitgezonderd reizen.

 

CO2-uitstoot

40% van de marktplaatsen in de top 100 heeft duidelijke en ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, in lijn met de Europese ‘Green Deal’, zo blijkt uit de analyse. Wel 70% heeft zich aangesloten bij ecolabels of duurzaamheidscertificaten. Het onderzoeksteam kocht en analyseerde producten en concludeerde dat 27% van het aanbod als duurzaam kan worden beschouwd. Marktplaatsen die zich focussen op handwerk en maatwerk door consumenten krijgen een bovengemiddelde score: Depop, Vinted en StockX zijn goede illustraties van dit snelgroeiende segment.
 

Marktplaatsen zagen het afgelopen jaar een toename van 60% in zoekopdrachten naar milieuvriendelijke en ecologische artikelen. Kopers gaan vaker op zoek naar biologisch afbreekbare, herbruikbare en vintage items. Toch streeft ‘slechts’ 40% van de top honderd ernaar om tegen 2025 ten minste 20% duurzame producten en diensten te verkopen. Ze geven de voorkeur aan samenwerking met duurzame logistieke dienstverleners, maar slechts 10% raadt luchtvervoer af. De gemiddelde transportvoetafdruk per item dat wordt geleverd in West-Europa, bedraagt bij Amazon 4,53 kg CO2. Dat is drie keer zoveel als bij eBay, waar de uitstoot 1,5 kg CO2 per product bedraagt.