"Ecolabels worden de standaard"

"Ecolabels worden de standaard"

Een groep Deense onderzoekers verwacht dat het aantal ecolabels de komende vijftien jaar met 66% zal groeien. Tegen 2050 verwachten ze dat producten standaard biologisch zullen zijn.

Bedrijven komen zelf met labels

De onderzoekers verwachten dat het aantal ecolabels tegen het einde van dit decennium zal groeien van 450 naar 600 en naar 750 tegen 2030. Meer dan vijftig procent van de ondervraagde bedrijven in het onderzoek verwachten dat het aantal ecolabels alleen maar zal blijven groeien.

 

Veel merken zullen bovendien een voorsprong nemen op de regulering en zelf nieuwe labels lanceren, die verder gaan dan wat wordt gevraagd in de wet. “Er zullen meer labels op voeding en andere productcategorieën komen”, zegt één van de onderzoekers.

 

De Denen verwachten dat het label ‘biologisch’ tegen 2030 mainstream zal worden en dat klanten er vanuit zullen gaan dat een product sowieso biologisch is. Om de bewustwording niet te laten dalen, zal het label dan ook gekoppeld moeten worden aan andere labels, zoals ‘milieuvriendelijke verpakking’ of ‘kleine ecologische voetafdruk’, menen ze.