Stukje van Action staat te koop | RetailDetail

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

Eigenaar wil af van flink stuk van Action
Foto: r.classen / Shutterstock.com

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

 

Grootste brok in portefeuille 3i

Investeerder 3i heeft 80% van de aandelen van discountketen Action in handen, waarvan 45% is ondergebracht in de beursgenoteerde afdeling van de investeringsmaatschappij en nog 35% in het private fonds Eurofund V. Dat fonds wordt ook beheerd door 3i, maar dan met geld van externe kapitaalverschaffers. Het zijn die laatsten die nu uit Action zouden willen stappen en hun investeringen hopen te verzilveren. Simon Borrows, bestuursvoorzitter van 3i, heeft daarom op een presentatie voor financieel analisten voorgesteld om het deel van Eurofund in de etalage te zetten

 

Vandaag is Action de grootste speler in de portefeuille van 3i: volgens de investeringsgroep is de Nederlandse discountketen inmiddels meer dan 5,2 miljard euro waard. De voorbije jaren keerden de aandeelhouders bovendien al 2,1 miljard euro aan dividenden aan zichzelf uit.

 

Exit voorzien in 2019

Toch blijven de participanten van het Eurofund bij hun voornemen om zich uit de retailketen terug te trekken: bij de instap in 2006 hadden ze voor tien jaar ingetekend en hoewel die termijn ondertussen verlengd is tot 2019, lijkt het einde nu echt nabij te komen.

 

De beursgenoteerde tak van 3i zegt daarentegen nog niet klaar te zijn om Action los te laten: er is volgens de groep nog te veel groeipotentieel. Ook een beursgang zien ze er niet zitten, want “'3i houdt liever geen belangen in andere beursgenoteerde ondernemingen”, reageert een woordvoerder aan het Financieel Dagblad.

 

Naast het meerderheidsbelang van tachtig procent van 3i is Action nog voor 520 miljoen euro bezit van het management. Ook investeerder Princess Private Equity heeft een minderheidsparticipatie van 520 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.