Stukje van Action staat te koop | RetailDetail

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

Eigenaar wil af van flink stuk van Action
Foto: r.classen / Shutterstock.com

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

 

Grootste brok in portefeuille 3i

Investeerder 3i heeft 80% van de aandelen van discountketen Action in handen, waarvan 45% is ondergebracht in de beursgenoteerde afdeling van de investeringsmaatschappij en nog 35% in het private fonds Eurofund V. Dat fonds wordt ook beheerd door 3i, maar dan met geld van externe kapitaalverschaffers. Het zijn die laatsten die nu uit Action zouden willen stappen en hun investeringen hopen te verzilveren. Simon Borrows, bestuursvoorzitter van 3i, heeft daarom op een presentatie voor financieel analisten voorgesteld om het deel van Eurofund in de etalage te zetten

 

Vandaag is Action de grootste speler in de portefeuille van 3i: volgens de investeringsgroep is de Nederlandse discountketen inmiddels meer dan 5,2 miljard euro waard. De voorbije jaren keerden de aandeelhouders bovendien al 2,1 miljard euro aan dividenden aan zichzelf uit.

 

Exit voorzien in 2019

Toch blijven de participanten van het Eurofund bij hun voornemen om zich uit de retailketen terug te trekken: bij de instap in 2006 hadden ze voor tien jaar ingetekend en hoewel die termijn ondertussen verlengd is tot 2019, lijkt het einde nu echt nabij te komen.

 

De beursgenoteerde tak van 3i zegt daarentegen nog niet klaar te zijn om Action los te laten: er is volgens de groep nog te veel groeipotentieel. Ook een beursgang zien ze er niet zitten, want “'3i houdt liever geen belangen in andere beursgenoteerde ondernemingen”, reageert een woordvoerder aan het Financieel Dagblad.

 

Naast het meerderheidsbelang van tachtig procent van 3i is Action nog voor 520 miljoen euro bezit van het management. Ook investeerder Princess Private Equity heeft een minderheidsparticipatie van 520 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

07/05/2018

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.