Einde van maaltijd- en ecocheques in zicht?

Einde van maaltijd- en ecocheques in zicht?

Einde van maaltijd- en ecocheques in zicht?

Als het van de meerderheidspartijen in de regering-Michel afhangt, worden maaltijd- en ecocheques vervangen door meer nettoloon.

“Voordelen behouden, zonder de kosten”

In ons land krijgen bijna 1,9 miljoen werknemers maaltijdcheques en ontvangen een klein anderhalf miljoen mensen ecocheques van hun werkgever. De cheques zijn zo populair omdat werkgevers er in tegenstelling tot op het gewone loon geen belastingen of sociale bijdragen op hoeven te betalen. Wel staat daar een vergoeding tegenover voor de uitgevers van de cheques (Sodexo, Edenred en Monizze).

 

Om de administratieve rompslomp (voor werkgevers én handelaars) en de daarmee gepaard gaande kosten te drukken, werd de elektronische variant ingevoerd. Maar volgens Open VLD betalen veel bedrijven nog altijd een vergoeding van drie procent per cheque.

 

Om daar komaf mee te maken, hebben Open VLD-kamerleden Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne een wetsvoorstel ingediend om maaltijd- en ecocheques te vervangen door een nettovergoeding op de rekening van de werknemer. “Ons doel is de voordelen van de systemen te behouden, maar dan zonder de bijbehorende kosten”, zegt Lachaert in zakenkrant De Tijd. CD&V is alvast gewonnen voor het afschaffen van de eco- en maaltijdcheques, terwijl ook de N-VA zich in het verleden een voorstander toonde.

 

Uitgiftebedrijven “kritisch”

Begin 2015 ondernamen de meerderheidspartijen al eens een poging om de maaltijdcheques af te schaffen (nadat een eerdere poging onder de regering-Di Rupo was mislukt). De uitgiftebedrijven ‑ die een vergoeding ontvangen voor de cheques ‑ konden dat toen op het nippertje verhinderen.

 

Ook nu laten ze zich kritisch uit over de plannen. Hun koepelorganisatie VIA vreest dat, als de cheques verdwijnen, er 8.500 arbeidsplaatsen in de kleinhandel en de horeca verloren zullen gaan en dat zo'n 400 miljoen euro zal verdwijnen naar het buitenland (de cheques zijn namelijk enkel in België bruikbaar), aldus nog de Vouchers Issuers Association.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.