Ekoplaza opent supermarkt van afval in Amsterdam

Ekoplaza opent supermarkt van afval in Amsterdam

In Amsterdam wordt woensdag een Ekoplaza-supermarkt geopend die volledig gevuld zal worden met afval dat uit het IJ is gevist. Met het project willen enkele kunstenaars de aandacht vestigingen op het afvalprobleem.

Slechts 5 procent gerecycleerd

De winkel, een idee van kunstenaars McCurdy en Hansky in opdracht van de Plastic Soup Foundation, wordt volledig ingericht zoals een echte supermarkt. Zo is er een duidelijke winkelroute, gecontroleerde verlichting, jingles en zelfs tijdelijke aanbiedingen. Om de inrichting van de winkel zo realistisch mogelijk te maken werd een samenwerking met supermarktketen Ekoplaza afgesloten. Die voorziet het project van een groot deel van de inrichting, zoals winkelrekken en mandjes.

 

De twee kunstenaars achter het project hebben eerder al vergelijkbare installaties opgezet in het Verenigd Koninkrijk. Daar werden de supermarkten onder de naam TruCost Super M-Art gevuld met afval dat werd teruggevonden op de Engelse stranden.

 

Doel van het project is om aan te tonen dat er nog steeds te weinig afval wordt gerecycleerd. Van de volledige afvalberg plastic wordt jaarlijks maar 5 procent gerecycleerd. De rest gaat de verbrandingsoven in of komt terecht op stortplaatsen of in het water.

 

De winkel in de Tolhuistuin zal woensdag 19 augustus officieel geopend worden door Jacqueline Cramer, voorzitter van de Plastic Soup Foundation en Marcelien de Koning, een Nederlandse zeilster die in haar beroep veel te maken krijgt met afval dat in het water terechtkomt.

Tags: