Elektronische sigaret in de ban onder 18

Elektronische sigaret in de ban onder 18

Jongeren tot 18 jaar zullen geen elektronische sigaretten meer mogen kopen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil daarmee het onderscheid met de gewone sigaretten wegwerken. Ook wil hij dat er bij elk apparaatje een bijsluiter komt.

Elektronische Sigaretten Bond reageert verbijsterd

Elektronische sigaretten worden dikwijls gezien als een ‘gezonder’ alternatief voor klassieke sigaretten. Toch wijzen tegenstanders erop dat ze vaak vloeibare nicotine bevatten, die als damp wordt ingeademd. De Elektronische Sigaretten Bond Nederland reageert dan weer verbijsterd op het negatieve licht waarin de elektronische variant wordt gesteld: schadelijke stoffen in e-sigaretten liggen tot 250 maal lager dan in tabaksigaretten, heet het. Bovendien worden e-sigaretten aangeraden aan wie wil stoppen met roken.

 

Van Rijn wil niettemin de risico’s verder reduceren. Daarom zullen jongeren onder de 18 geen elektronische sigaretten meer mogen kopen, zoals dat nu al geldt voor klassieke sigaretten. Ook mag er evenmin nog reclame voor worden gemaakt en moet bij elke elektronische sigaret een bijsluiter zitten.

 

Geneesmiddel in België

In België is de elektronische sigaret al langer onder een strengere regeling geplaatst. Als de vulling nicotine bevat, wordt ze onder de wet op de geneesmiddelen geplaatst. Dat houdt in dat ze alleen via de apotheker mag worden verkocht. Ze moeten ook als dusdanig geregistreerd worden.

 

Dit neemt niet weg dat de elektronische sigaret in de praktijk makkelijk verkrijgbaar is via het internet. Ook is het gebruik ervan allerminst een succes.

Tags: