Elke eerste zondag shoppingdag in Hasselt

Vanaf september openen de handelaars van Hasselt-centrum elke eerste zondag van de maand de deuren. In theorie mag dat élke zondag, want Hasselt is erkend als toeristisch centrum. Dat is volgens het gemeentebestuur echter "niet haalbaar".

 

Handelaars beslissen zelf

In Hasselt zijn de winkels, net als in wel meer steden, gesloten op zondag. Dat verandert echter vanaf september: "Hasselt heeft zijn erkenning als toeristisch centrum beet en in theorie kunnen de winkels daardoor dus elke zondag open", zegt economieschepen Rik Dehollogne, "maar dat is volgens ons niet haalbaar. We geven de handelaars daarom zelf de keuze op welke zondagen ze de deuren willen openen. Dat kunnen ze dan bekendmaken op een site, waar de consumenten ook kunnen opzoeken wie er open is."

 

Een 25-tal winkels, bij wie &Other Stories, H&M, La Bottega, Lola&Lisa, PME Legend en Scotch&Soda, doet volgens Het Belang van Limburg al mee. "Als Hasselt zich nog wil onderscheiden, zijn we het aan onszelf verplicht op zondag de deuren te openen", zegt Jonathan Claes van herenkledingzaak PME Legend. "Vroeger bepaalden de handelaars misschien wel wanneer de klanten konden winkelen, maar nu koop je een paar schoenen terwijl je op de bus staat te wachten. Elke zondag zou het duidelijkst zijn, maar daar is vandaag niemand op voorzien. Elke eerste zondag dan maar, dat is duidelijk."

 

"We moeten met zijn allen op deze trein springen", zegt ook Karine Valy, zaakvoerder van La Bottega en voorzitter van de vzw Centrummanagement. "Ik kan mijn collega’s alvast vertellen dat elke zondag die wij open zijn, een succes is geweest." De initiatiefnemers mikken initieel op zes op de tien winkels en hopen naar eigen zeggen op acht op de tien, "zodat het echt fijn winkelen wordt in de stad."