Enorme groei winkelopeningen op zondag

Enorme groei winkelopeningen op zondag

In plaatsen waar de zondagsopening helemaal is vrijgegeven, is tussen de vijftig en zestig procent van de winkels iedere zondag geopend tussen twaalf en zes uur. Vooral winkeliers in de binnensteden maken massaal gebruik van deze mogelijkheid.

"Zondagsopening zorgt wel degelijk voor toename bestedingen"

Sinds dit jaar is de winkelopening in Nederland vrijgegeven, zodat iedere gemeente zelf kan beslissen of winkels helemaal dicht moeten blijven op zondag, of er een beperkt aantal koopzondagen wordt aangewezen of dat het aan de winkeliers zelf over wordt gelaten of ze hun winkel op zondag openen of niet.

 

Uit het onderzoek van bureau ZKA komt naar voren dat vooral kleinere ondernemers met een specifiek assortiment blijven vasthouden aan het oude ritme op zondag. Het bureau ZKA inventariseerde in opdracht van de gemeente Arnhem, die de toekomst van zondagswinkelen in de eigen stad onderzoekt en wilde weten wat het effect was in andere plaatsen.

 

Door het combineren van de zondagsopening met allerhande evenementen in de binnenstad kunnen volgens de onderzoekers nieuwe klantengroepen worden aangetrokken die ook daadwerkelijk zorgen voor een toename van de bestedingen in de winkels. Veel critici van zondagsopening stellen dat de opening vooral een verschuiving van al bestaande omzet tot gevolg gaat hebben.

Tags: