Enorme winststijging Amazon doet 'teleurstellende' omzet vergeten

Enorme winststijging Amazon doet 'teleurstellende' omzet vergeten

De Amerikaanse webreus Amazon heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar een recordwinst van 2,5 miljard dollar opgetekend, vooral dankzij de afdelingen cloud en reclame. Dat de omzet de verwachtingen niet inloste, kon het feestje niet drukken.

 

Spaarzaamheid loont

Die omzet steeg met 39% naar 52,9 miljard dollar (45,5 miljard euro), maar bleef zo net hangen onder de verwachtingen van analisten. De clouddiensten brachten 6 miljard dollar (iets meer dan 5 miljard euro, +50%) binnen, maar ook de reclameafdeling deed haar duit in het zakje. Amazon zegt voor de toekomst erg veel te verwachten van zijn virtuele assistent Alexa. Over de grote ster van de vorige kwartaalresultaten, Amazon Prime, werd dit keer evenwel met geen woord gerept. Ondanks alle nadruk op diensten blijven producten wel nog steeds meer geld in het laatje brengen: 31,8 miljard dollar tegenover 21 miljard voor diensten. 

 

Dat de winst van omgerekend 2,2 miljard euro ondanks een licht tegenvallende omzet toch zo hoog uitkwam, komt volgens Bloomberg door een toegenomen spaarzaamheid. Alleen onderzoek en ontwikkeling zagen hun budget nog flink toenemen, onder andere door forse investeringen in nieuwe toestellen en in sectoren als boodschappen en geneesmiddelen. Financieel directeur Brian Olsavsky lichtte ook toe dat de investeringen van vorig jaar in magazijnen en efficiëntere datacentra hebben bijgedragen tot de winstgroei nu. In het tweede kwartaal van vorig jaar was die winst overigens 'maar' 197 miljoen dollar (170 miljoen euro).

 

Ook de toekomst ziet er goed uit: voor het lopende kwartaal verwacht Amazon een winst van 2,4 miljard dollar (2,1 miljard euro). Analisten zijn wel voorzichtiger met een verwachting van 1,28 miljard dollar, maar die verwachting hadden ze ook voor het vorige kwartaal geuit. De omzet zou volgens Amazon dan weer moeten stijgen naar 54 tot 57,5 miljard dollar (46,5 tot 49 miljard euro oftewel een stijging van 23% tot 31%), analisten zijn (net als voor de omzet van het afgelopen kwartaal) net iets optimistischer met 58 miljard dollar (net geen 50 miljard euro).