Europa klaagt Google officieel aan voor manipulatie smartphonemarkt | RetailDetail

Europa klaagt Google officieel aan voor manipulatie smartphonemarkt

Europa klaagt Google officieel aan voor manipulatie smartphonemarkt

De Europese Commissie heeft besloten om officieel een procedure te starten tegen Google, omdat die het quasi verplicht bepaalde apps te installeren op toestellen die gebruik maken van Android.

Verschillende opties voor Google

Volgens Europa probeert Google zo zijn eigen apps en zoekmachine te bevoordelen tegenover de concurrentie. Fabrikanten die gebruik maken van het besturingssysteem van Google moeten onder andere apps zoals Google Chrome op hun toestellen installeren. Die voorwaarde wordt gesteld als ze gebruik willen maken van de Google Play Store.

 

Google wil dat die apps op zoveel mogelijk toestellen staan, omdat die zorgen voor advertentie-inkomsten, nog altijd één van de voornaamste inkomstbronnen van Google. Als Google nu verplicht wordt om iedereen de keuze te geven om die apps wel of niet te installeren, zou dat een serieuze streep door de rekening zijn voor de Amerikanen. Uit de laatste cijfers is gebleken dat Android ongeveer 80 procent van de smartphonemarkt in handen heeft.

 

Google heeft nu twee opties: het kan de bezwaren van de Europese Commissie verwerpen en de strijd frontaal aangaan of het kan aanpassingen doen om een vergelijk te vinden, zodat de procedure wordt stopgezet. Als Google de strijd aangaat en verliest, dan kan het een boete krijgen tot 10 procent van zijn omzet. Voor het Amerikaanse technologiebedrijf zou dat neerkomen op een bedrag van meer dan zes miljard euro, al is het bijzonder onwaarschijnlijk dat een boete van die grootte er komt.

 

Het verhaal van Google toont een aantal gelijkenissen met dat van Microsoft enkele jaren terug. Toen kreeg ook Microsoft te horen dat ze niet enkel Internet Explorer mochten aanbieden als standaardbrowser op het besturingssysteem Windows. Microsoft besloot toen om klanten de keuze te geven bij de installatie van Windows op een toestel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Chinese internetreus JD.com dit jaar van start in Europa

23/07/2018

Topman Richard Liu van JD.com wil ook op de Europese markt de concurrentie aangaan met Amazon en Alibaba. In Frankrijk heeft de retailer een logistiek centrum gebouwd, en nog voor het einde van het jaar wordt het bedrijf operationeel in Duitsland.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.