Europa klaagt Google officieel aan voor manipulatie smartphonemarkt | RetailDetail

Europa klaagt Google officieel aan voor manipulatie smartphonemarkt

Europa klaagt Google officieel aan voor manipulatie smartphonemarkt

De Europese Commissie heeft besloten om officieel een procedure te starten tegen Google, omdat die het quasi verplicht bepaalde apps te installeren op toestellen die gebruik maken van Android.

Verschillende opties voor Google

Volgens Europa probeert Google zo zijn eigen apps en zoekmachine te bevoordelen tegenover de concurrentie. Fabrikanten die gebruik maken van het besturingssysteem van Google moeten onder andere apps zoals Google Chrome op hun toestellen installeren. Die voorwaarde wordt gesteld als ze gebruik willen maken van de Google Play Store.

 

Google wil dat die apps op zoveel mogelijk toestellen staan, omdat die zorgen voor advertentie-inkomsten, nog altijd één van de voornaamste inkomstbronnen van Google. Als Google nu verplicht wordt om iedereen de keuze te geven om die apps wel of niet te installeren, zou dat een serieuze streep door de rekening zijn voor de Amerikanen. Uit de laatste cijfers is gebleken dat Android ongeveer 80 procent van de smartphonemarkt in handen heeft.

 

Google heeft nu twee opties: het kan de bezwaren van de Europese Commissie verwerpen en de strijd frontaal aangaan of het kan aanpassingen doen om een vergelijk te vinden, zodat de procedure wordt stopgezet. Als Google de strijd aangaat en verliest, dan kan het een boete krijgen tot 10 procent van zijn omzet. Voor het Amerikaanse technologiebedrijf zou dat neerkomen op een bedrag van meer dan zes miljard euro, al is het bijzonder onwaarschijnlijk dat een boete van die grootte er komt.

 

Het verhaal van Google toont een aantal gelijkenissen met dat van Microsoft enkele jaren terug. Toen kreeg ook Microsoft te horen dat ze niet enkel Internet Explorer mochten aanbieden als standaardbrowser op het besturingssysteem Windows. Microsoft besloot toen om klanten de keuze te geven bij de installatie van Windows op een toestel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.