Europese e-commerce gedomineerd door marktplaatsen

Foto: George Sheldon / Shutterstock.com

Amazon heeft in Europa al een kwart van de e-commercemarkt in handen. Het mag dan ook niet verwonderen dat platformen de markt domineren: tegen 2025 zijn marktplaatsen goed voor 65% van de cross-border onlineverkopen in Europa.

 

60% marktplaatsen

Reizen niet meegeteld, was de totale cross-border (over de grenzen heen) e-commercemarkt in Europa vorig jaar goed voor een omzet van 143 miljard euro. Een bepaald type onlineverkoper lijkt die markt evenwel steeds meer te gaan domineren: liefst 84 miljard euro, of 59%, komt van marktplaatsen.

 

Met dank aan Amazon, het moet gezegd: de Amerikaanse reus haalt in Europa een omzet van 32 miljard euro, goed voor bijna een kwart van de markt en een stijging van 18,5% ten opzichte van 2018. Het ook al Amerikaanse Ebay haalt de tweede plaats met 17 miljard euro omzet, terwijl brons naar het Chinese Alibaba gaat.

 

Het marktaandeel van onlineplatformen zal zelfs nog groeien tot 65% in 2025. Amazon blijft daarbij de leider met een verwachte Europese omzet van 50 miljard euro. Opvallend is dat consumenten ook steeds vaker rechtstreeks aan elkaar verkopen: volgens een onderzoek van kenniscentrum CBCommerce zal de helft van de verkopen consumer-to-consumer verlopen. 

 

Tweedehands haalt fast-fashion in

Nog groeit het aandeel tweedehands sterk: vandaag worden door 41% van de grootste marktplaatsen al gebruikte goederen verkocht, met Vinted als marktleider, maar CBCommerce schat dat tegen 2025 de verkoop van tweedehands 1,5 keer zo groot zal zijn als die van fast-fashion en 13% van de gemiddelde kledingkast zal uitmaken. Millennials en generatie Z stimuleren deze groei, aangezien 18 tot 37-jarigen 2,5 keer meer gebruikte kleding kopen dan andere leeftijdsgroepen. 

 

Hoe Europees de Europese e-commerce nog is? Marktplaatsen van Europese origine omvatten vorig jaar 11% van de markt, wat toch 17% meer is dan een jaar eerder. De grootste spelers zijn Vinted, G2A, Farfetch en Zalando.

 

De tien grootste cross-border platformen in Europa zijn de volgende:

  1. Amazon (VS)
  2. eBay (VS)
  3. AliExpress (China)
  4. Etsy (VS)
  5. Discogs (VS)
  6. Wish (VS)
  7. Vinted (Litouwen)
  8. G2A (Polen)
  9. Farfetch (Groot-Brittannië)
  10. Bandcamp (VS)