Fans kunnen stukje Hema kopen

Matt Rakowski / Shutterstock.com

Consumenten kunnen binnenkort delen in de winst bij Hema, althans als ze investeren in het bedrijf. Door burgers te laten beleggen in de warenhuisketen hopen fans iets in de pap te kunnen brokken.

 

In de winst delen

Toen Hema afgelopen zomer te koop stond, doken twee burgerinitiatieven op die de keten zelf hoopten te kopen en het Nederlandse icoon zo wilden redden. Inmiddels is de warenhuisketen overgenomen door investeringsgroep Parcom en Jumbo-familie Van Eerd, maar nu zouden de burgerinitiatieven toch (een stukje van) hun slag thuis halen.


Via beleggersplatform Nxchange kunnen particulieren binnenkort beleggen in het bedrijf, in ruil voor een certificaat dat hen ook recht geeft om mee te genieten van winstuitkeringen. De beleggers zouden evenwel vermoedelijk geen zeggenschap krijgen. Hoe het precies in elkaar zal zitten, is nog niet bevestigd, maar burgerinitiatief Koop De Hema komt al wel met het nieuws naar buiten.


Bij Hema zelf luid het dat “de partijen nog met elkaar in gesprek zijn”. Mede-overnemer Van Eerd laat alvast optekenen dat de familie zich achter het initiatief schaart, zo bericht RTL Nieuws: “We voelden ons tijdens de biedingsstrijd gesteund doordat via het burgerinitiatief duidelijk werd dat Hema in Nederlandse handen moest blijven. Het is geweldig om te zien dat al die duizenden fans zich op deze massale wijze achter Hema scharen.”