Financiering Hema-deal bijna rond

Shutterstock.com

Investeringsmaatschappij Parcom en Jumbo-familie Van Eerd staan dicht bij een akkoord met drie Nederlandse grootbanken over de financiering van de overname van Hema.

 

200 miljoen euro

Volgens het FD zou de lening wel een stuk kleiner uitvallen dan waar de kandidaat-overnemers op gehoopt hadden. Het bankentrio (Amro, ING en Rabobank) zou naar verluidt ongeveer 200 miljoen euro beschikbaar stellen, terwijl Parcom en Van eerd aanvakelijk op 300 miljoen euro hadden gerekend. De risico-afdelingen van de betrokken banken moeten de lening wel nog goedkeuren. Dat moet in principe binnen de week gebeuren, want dan is de deadline van de koop.

 

Parcom en Van Eerd hebben ook geprobeerd om staatssteun voor de overname los te krijgen, maar dat is niet gelukt. De banken van hun kant hopen wel nog staatsgarantie te bekomen voor een bijkomende kredietlijn, die Hema 80 à 100 miljoen werkkapitaal moet verschaffen. Of die garantie er komt, zal pas na de overname duidelijk worden.

 

Obligaties

De nieuwe Hema-eigenaars willen het geld van de banken in de eerste plaats gebruiken om zo’n 300 miljoen euro aan (dure) obligaties af te lossen. Het komt in de praktijk neer op een schuldherschikking, want op die bankleningen zal Hema minder rente betalen. Onder meer hierdoor zouden de totale rentelasten van het bedrijf dalen van 50 miljoen euro per jaar naar ongeveer 10 miljoen euro. Zodoende blijven er meer middelen over om in de winkelketen te investeren.


De (voorlopige) overnamedeal van Hema kreeg vorm medio oktober. Nu Parcom en Van Eerd de benodigde middelen hebben gevonden, lijkt niks een definitieve overname nog in de weg te staan.