Flinke groei detailhandel in eerste kwartaal | RetailDetail

Flinke groei detailhandel in eerste kwartaal

Flinke groei detailhandel in eerste kwartaal
CBS.nl

In het eerste kwartaal van 2017 heeft de detailhandel in Nederland een flinke opmars gemaakt. Als gevolg staat het aantal openstaande vacatures in de sector op zijn hoogste peil van de afgelopen twintig jaar.

Opmars woonmarkt

De totale omzet in de sector steeg in het eerste kwartaal met 4,8%. Dat was gedeeltelijk te danken aan prijsstijgingen ten opzichte van een jaar eerder, maar ook het verkochte volume steeg met 2,9% in de eerste drie maanden van het jaar. In de foodsector was er sprake van een omzetgroei van 3%, vooral dankzij de supermarkten. Bij speciaalzaken was er een omzetstijging van 1,1%. Het volume in de foodsector steeg met 1,2% ten opzichte van een jaar eerder.

 

Bij de fysieke winkels van de non-foodsector steeg de omzet met 4,1%, terwijl het verkochte volume er met 3,4% op vooruit ging. De opmars van de woningmarkt zorgt er voor dat de woonsector sterk blijft groeien: zo steeg de omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen en keukens in het eerste kwartaal met maar liefst 10,8%, de hoogste omzetgroei in elf jaar.

 

Sterke groei online verkoop

Bij consumentenelektronica was er een minder positief signaal, want daar ging de omzet er met 3,4% op achteruit. Het is ondertussen al het negende kwartaal op rij dat de omzet in die sector daalt, vooral vanwege sterke concurrentie van webwinkels.

 

De online verkoop in de detailhandel groeide in het eerste kwartaal dan weer met 14,8%. Daarbij deden multichannelpartijen het met een groei van 16,4% beter dan de pure spelers, die hun omzet met 13,6% zagen groeien.

 

Die positieve evolutie in de sector heeft er voor gezorgd dat er momentele 20.000 vacatures niet zijn ingevuld in de detailhandel. Dat is het grootste aantal sinds 1997 en heel wat handelaars verwachten dat er in het tweede kwartaal nog meer werkgelegenheid zal zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.