Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen

Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen

Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen
Shutterstock

De Franse entertainment- en elektroketen Fnac Darty wil de noodlijdende speelgoedketen La Grande Récré overnemen. Een streep door de rekening van Ludendo, de eigenaar van de speelgoedketen, want die wil zelf een doorstart realiseren.

 

Tegenwind voor eigenaar Ludendo

Half maart kregen de 1600 medewerkers van La Grande Récré, na Toys’R’Us de grootste speelgoedketen van Frankrijk, een koude douche: eigenaar Ludendo had bij de rechtbank van koophandel in Parijs bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers. Een flinke daling van de speelgoedmarkt en de groeiende concurrentie van internetspelers als Amazon en Cdiscount, dreigden het bedrijf de das om te doen. De groep kreeg bescherming tot 15 juni.

 

Enkele dagen voor de deadline kwam Jean-Michel Grundberg, CEO en hoofdaandeelhouder van Ludendo (62% van de aandelen), met een plan voor een doorstart. Dat voorziet in de sluiting van 62 van de 166 winkels. Voorts verdwijnen op de hoofdzetel één op de drie banen, een besparing van 10 miljoen euro per jaar. Alles samen zouden ongeveer 300 mensen hun job verliezen. Tegelijk wordt de terugbetaling van de schuld (153 miljoen euro) uitgesmeerd over tien jaar, al voorziet het plan wel dat de bij de leveranciers openstaande schuld (zo’n 35 miljoen euro) voor het einde van dit jaar wordt terugbetaald. De vestigingen in België, Spanje en Zwitserland worden afgestoten.

 

Lang zag het er naar uit dat het doorstartplan de enige reddingsboei zou zijn voor La Grande Récré. Nu blijkt echter dat ook Fnac Darty op het nippertje een dossier heeft ingediend. Volgens de collega’s van LSA en Le Figaro zou het moederbedrijf van het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC iets meer dan 100 speelgoedwinkels willen openhouden en 1.200 medewerkers in dienst houden, maar voor een overname van de schulden zou Fnac Darty passen.

 

De interesse van Fnac Darty voor de speelgoedmarkt hoeft niet te verbazen: al in 2012 rolde toenmalig Fnac-CEO Alexandre Bompard (intussen de topman van Carrefour) een plan uit om meer in te zetten op speelgoed teneinde het aanbod van de entertainmentketen te diversifiëren. De winkels kregen toen Fnac Kids-corners. Of Fnac Darty het laken naar zich toe zal halen, zal in de tweede helft van juli blijken. Dan spreekt de handelsrechter zich uit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.