FNV wil betere voorwaarden voor pakketbezorgers PostNL

FNV wil betere voorwaarden voor pakketbezorgers PostNL

FNV Transport en Logistiek heeft PostNL een brief gestuurd met de eis om pakketbezorgers binnen het bedrijf aan betere voorwaarden te laten werken. Zo wil de vakbond vooral een verbetering voor de zelfstandige bezorgers.

Minimumtarief

Die zelfstandige bezorgers zijn immers voornamelijk schijnzelfstandigen: "De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is. De pakketbezorgers willen daarom óf in vaste dienst óf echte zelfstandigen worden met het recht voor meerdere opdrachtgevers te werken en vrij te onderhandelen over hun tarieven", aldus FNV-bestuurder Reinier Stroo bij Twinkle.

 

FNV wil dan ook dat bezorgers die echt in dienst willen treden bij PostNL dat vanaf 1 januari 2016 ook daadwerkelijk kunnen. Binnen drie jaar moeten de zelfstandigen binnen het bedrijf ook echte zelfstandigen zijn, met meerdere klanten en de mogelijkheid om te onderhandelen over hun tarieven. Om concurrentie tussen de twee groepen te vermijden, ijvert FNV ook voor een minimumtarief bij PostNL.

 

De vakbond wil dan ook op korte termijn samenzitten met PostNL, ook al om te onderhandelen over de eisen en kosten rond de NIWO-vergunning die vanaf 2016 verplicht is voor pakketbezorgers en over de verlaging van de werkdruk.

Tags: