Franchiseformules in opkomst | RetailDetail

Franchiseformules in opkomst

Franchiseformules in opkomst

Franchiseformules drukken een steeds grotere stempel op het winkellandschap. Dat blijkt uit het derde themarapport Winkelgebied 2025 van ING Economisch Bureau.

Ketens van groot belang 

De aanwezigheid van franchisers in winkelgebieden is in de afgelopen tien jaar toegenomen. Het belang voor retailers om zich op deze manier te verenigen is groot: de vestigingen groeien gemiddeld sneller, het bedrijfsrisico wordt gedeeld en er is een kleiner startkapitaal nodig.

 

Daarnaast loopt het aantal zelfstandige winkels terug door de daling van consumentenbestedingen en de opkomst van webwinkels. Ook blijkt uit eerder onderzoek van de bank dat 60 procent van de consumenten de aanwezigheid van ketens belangrijk vindt in een winkelgebied.

 

Samenwerking aanscherpen

Het afnemende aantal voorbijgangers in winkelstraten zorgt er wel voor dat veel formules hun winkelformat aanpassen en hun locatiestrategie nader onderzoeken, blijkt uit het onderzoek. Om een gezichtsbepalende rol te blijven vervullen, moet volgens ING de rolverdeling tussen franchisegevers en -nemers worden verbeterd.


Voor franchisenemers zijn lokale profilering, belangenbehartiging en de samenwerking met andere retailers in de buurt immers het belangrijkst. Franchisegevers moeten op hun beurt meer aandacht besteden aan het leggen van verbindingen met andere formules en vastgoedpartijen en de aansturing van de franchisenemer op het vlak van zijn lokale profilering.

 

Deze samenwerking is noodzakelijk om de winkels een grotere meerwaarde te geven voor klanten, zegt Dirk Visser van ING Zakelijke arrangementen. “De evolutie van het vestigingenbestand en het bedieningsmodel van franchiseformules, gekoppeld aan lokaal ondernemerschap, zorgt dat formules relevant blijven voor winkelgebieden. Het faciliteren van shop-in-shopconcepten en gebruik van nieuwe technologie op de winkelvloer draagt bij aan de vernieuwing die binnen franchisevestigingen nodig is”.

 

Persoonlijk advies vs. internet

In de branches waar het belang van internet toeneemt, zoals in de detailhandel, verandert de rol van vestigingen. In sommige gevallen wordt een winkel een showroom, maar in andere gevallen komt de nadruk sterker te liggen op persoonlijk advies.

 

Verwacht wordt niettemin dat het online marktaandeel van veel productgroepen sterk zal blijven stijgen. Vooral boeken, muziek, films en games zullen bijna alleen nog via webwinkels verkocht worden. Voeding, persoonlijke verzorging en kleding zal waarschijnlijk voor het grootste gedeelte wel in winkels verkocht worden.

 

In totaal kent Nederland 30.000 franchisevestigingen, waarvan 75 procent in winkelgebieden zijn gevestigd. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.