Frankrijk sluit weer alle niet-essentiële winkels

Shutterstock.com

Frankrijk gaat vanaf zaterdag opnieuw in een strenge lockdown. De maatregelen die op dit moment in een deel van het land van kracht zijn, worden uitgebreid naar het hele grondgebied.

 

Algemene sluiting

De nieuwe maatregelen hebben tot gevolg dat alle 150.000 niet-essentiële winkels in Frankrijk weer dicht moeten. De betreffende regels golden al in negentien departementen (voornamelijk in de regio Parijs), maar worden vanaf 4 april doorgetrokken naar de rest van Frankrijk. President Emmanuel Macron neemt de beslissing omdat de situatie uit de hand dreigt te lopen. “Als we nu geen maatregelen nemen, dan dreigen we de controle te verliezen”, citeert de VRT de president.

 

De maandlange nieuwe lockdown zal de Franse overheid naar schatting 11 miljard euro aan compensaties kosten. Het gaat dan om kosten verbonden aan het solidariteitsfonds, werkloosheidsuitkeringen en vrijstellingen van socialezekerheidsbijdragen, meldt LSA.

 

De strengere maatregelen blijven minstens vier weken van kracht. De Franse president heeft wel goede hoop dat er in de loop van de maand mei versoepelingen komen. Zo zouden onder meer de terrassen onder welbepaalde voorwaarden dan weer kunnen opengaan.