Fusie moet helft Nederlandse reisbureaus bundelen

Fusie moet helft Nederlandse reisbureaus bundelen

Twee van de grootste ketens van reisbureaus in Nederland, D-Reizen en VakantieXperts, zijn in vergevorderde gesprekken over een krachtenbundeling.  Samen hebben ze een netwerk van vijfhonderd reisbureaus.

Helft van Nederlandse reisbureaus

De fusie zou noodzakelijk zijn om als reisbemiddelaar te overleven in de veranderde markt: consumenten boeken steeds vaker hun reizen zelf via internet in plaats van via een reisbureau. D-Reizen stond recent enige tijd in de etalage, maar er werd geen koper gevonden. Concurrent OAD, eigenaar van de Globe-reisbureaus, ging vorig jaar failliet.

 

Bij reisorganisaties worden de plannen van de twee ketens van reisbureaus met spanning bekeken. "Wij hebben ook gehoord van de onderhandelingen. Een spannende ontwikkeling, want zij krijgen dan de helft van alle Nederlandse reiswinkels in handen", zegt Steven van der Heijden van Arke/TUI. Hij zegt harde garanties te gaan eisen van de nieuwe combinatie alvorens er zaken mee te willen doen.

 

VakantieXperts is voor 50 procent eigendom van de Duitse Raiffeisen Tours Kooperation, terwijl ook oprichters Hans Holterman en Diederieke Alferink, alsmede investeerder John Fentener van Vlissingen een belang hebben. D-Reizen is dan weer eigendom van supermarktfamilie Van den Broek.

Tags: