Fusie tussen Karstadt en Kaufhof is een feit

Foto: nitpicker / Shutterstock.com

De Duitse warenhuisketens Karstadt en Kaufhof stappen definitief in het huwelijksbootje. Na maandenlange onderhandelingen hebben de banken hun zegen gegeven. Er is echter geen sprake van wittebroodsweken: 5.000 banen worden geschrapt.

 

Symbolische overwicht voor Karstadt

Karstadt en Kaufhof, de laatste grote warenhuisketens van Duitsland, gaan voortaan samen verder. Er was al lang sprake van en het ging even aan het wankelen, maar nu hebben de banken ook hun doorslaggevende goedkeuring gegeven, weet Süddeutsche Zeitung. Een huwelijk tussen gelijken wordt het weliswaar niet: Karstadt-eigenaar Signa krijgt een symbolisch meerderheidsbelang van 50,01 procent in de joint venture. Volgens insiders wordt de overeenkomst op 15 september ondertekend.

 

Van de 20.000 arbeidsplaatsen in het nieuwe fusiebedrijf gaan er meteen 5.000 op de schop. Een sociaal plan is in de maak, maar ook de blijvende werknemers vrezen slechtere arbeidsvoorwaarden en saneringsrondes. 

 

Hudson’s Bay geweerd uit management?

Kaufhof zou zelf op de rand van het faillissement hebben gestaan, bericht Süddeutschen Zeitung. De warenhuisketen draait sinds de overname door het Canadese Hudson’s Bay steeds hogere verliezen

 

Het gerucht gaat dat de banken bijgevolg hebben geëist dat het voltallige management van het fusiebedrijf uit Karstadt-kringen zal komen, al valt of te wachten of dit klopt. Topman wordt wel alvast Stephan Fanderl, ex-CEO van Karstadt en nu actief bij moederbedrijf Signa. Ook CFO Miguel Müllenbach is al zeker van een postje. Hudson’s Bay zou enkel in de nieuwe raad van bestuur zetelen.