Fusie tussen Kaufhof en Karstadt onzeker

Shutterstock.com

De geplande fusie tussen warenhuisgroep Galeria Kaufhof (het moederbedrijf van Inno) en concurrent Karstadt lijkt plots weer erg veraf te zijn. Financiële problemen bij Hudson’s Bay Company, de eigenaar van Kaufhof, gooien roet in het eten.

 

Bank stelt ultimatum

De gesprekken tussen beide groepen zijn al een tijdje aan de gang: ze zijn op zoek naar synergie om sterker te staan tegen de groei van e-commerce. Begin juli klonk het nog dat de fusie zo goed als rond zou zijn, maar dat blijkt nu toch voorbarig. Het probleem zit in een lening van 1,34 miljard euro die de Landesbank Baden-Württemberg drie jaar geleden aan Kaufhof-eigenaar HBC heeft toegestaan voor de aankoop van 41 van de in totaal 96 gebouwen van de retailer, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. Een pure vastgoedoperatie dus. Om aanspraak te kunnen maken op die lening, moet HBC wel aan bepaalde kredietvoorwaarden voldoen, en dat blijkt niet het geval. Eén van de voorwaarden is namelijk een verbetering van het bedrijfsresultaat, maar Kaufhof zakt steeds dieper in het rood.

 

De bank stelt het bedrijf nu voor een ultimatum: HBC krijgt tot 30 september om aan de kredietvoorwaarden te voldoen, zoniet eist de bank het bedrag op. Gezien de financiële problemen van de groep, kan Hudson’s Bay dat geld nooit op tafel leggen. Voor de Oostenrijkse Karstadt-eigenaar René Benko maakt dit de fusiegesprekken complexer, omdat hij geen exact zich heeft op de schulden die hij bij een deal mee zou overnemen. Bovendien bestaat het risico dat Kaufhof voortijdig failliet gaat, en vervolgens in onderdelen wordt verkocht. Volgens waarnemers liggen de onderhandelingen stil zolang deze kwestie niet is opgelost, mogelijk tot na oktober.