Google Shopping Actions zet eerste stappen in Europa

Shutterstock.com

De marktplaats van Google komt naar Europa: sinds enkele dagen loopt er een test in Frankrijk met retailers Auchan, Boulanger, Carrefour en Fnac Darty. Begin volgend jaar volgt de officiële lancering.

 

Vergelijkingssite wordt verkoopplatform

We kennen Google Shopping als een handige prijsvergelijkingssite, maar Google Shopping Actions is meer dan dat: het is een echte marktplaats die frontaal de concurrentie aangaat met Amazon. Retailers kunnen op het verkoopplatform rechtstreeks hun producten aanbieden aan de consument. Google staat in voor de verwerking van de bestellingen en de betalingen, de retailers moeten zelf de logistiek voor hun rekening nemen. Sinds enkele dagen test het techbedrijf de nieuwe website in samenwerking met vier Franse retailers, meldt LSA

 

Uit de eerste screenshots blijkt dat shoppers op het platform terecht kunnen voor aankopen bij verschillende retailers in de categorieën elektronica, huis en tuin, gezondheid en schoonheid, spellen en speelgoed, voeding, en huishoudartikelen. Bestellen gebeurt eenvoudig met de knop ‘Acheter avec Google’ maar kan ook via de Google Home stemassistent.  

 

Retailers die gebruik willen maken van de nieuwe dienst, moeten zich aanmelden via het Google Merchant Center. Van daaruit kunnen ze voortaan dus niet alleen hun advertenties beheren, maar ook producten toevoegen. De commissie die de marktplaats aanrekent zou overigens lager zijn dan bij Amazon.