Grootste daling Amerikaanse retailomzet sinds 2009

Grootste daling Amerikaanse retailomzet sinds 2009

De Amerikaanse detailhandelsomzet in december bedroeg 505,8 miljard dollar (450 miljard euro), een daling van 1,2% ten opzichte van de maand november. Het zou gaan om de grootste daling in tien jaar tijd, hoewel analisten een stijging hadden verwacht.

 

Shutdown

Het rapport van het Amerikaanse Census Bureau kent geen winnaars: in bijna elke categorie ging de omzet er op achteruit. Sportartikelen, boeken en muziekinstrumenten moesten bijna 5% achteruit, warenhuizen meer dan 3%.

 

Sommige analisten twijfelen wel aan de juistheid van die cijfers, omdat ze zo slecht zijn. Zij noemen de maand vertraging waarmee het rapport als gevolg van de shutdown uitkwam als reden voor scepsis, meldt Bloomberg. Een aantal trekken zelfs de datacollectie en –verwerking in twijfel en menen dat er door de vertraging fouten zijn gemaakt.

 

Economen zijn dan ook zeer verdeeld over de stabiliteit van de Amerikaanse economie voor de rest van het jaar. Sommigen verwachten zelfs een recessie in de tweede helft van dit jaar, maar volgens Jack Kleinhenz, hoofdeconoom van de National Retail Federation, zal het zo’n vaart niet lopen: “De economie staat niet op instorten. Ik denk wel dat we in 2019 een wat tragere groei zullen zien, maar de consumptie zal heus niet stilvallen in 2019.”