Grote bedrijven gaan mkb-ondernemers sneller betalen

Grote bedrijven gaan mkb-ondernemers sneller betalen

Een groep Nederlandse bedrijven heeft besloten om zijn mkb-leveranciers voortaan sneller te betalen. De vier bedrijven die dat voornemen hebben genomen, zijn Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina.

Liquiditeit verhogen

Ze worden daarmee de voortrekkers van het initiatief Betaalme.nu, dat de liquiditeit bij kleinere bedrijven moet verhogen. Mkb-bedrijven moeten nu vaak lang wachten op hun geld, waardoor ze uiteindelijk zelf in grote problemen kunnen komen.


Het grote doel van Betaalme.nu is om binnen vijf jaar meer dan de helft van de 1.000 grootste ondernemingen in Nederland deel te laten nemen aan het initiatief. Daarbij worden ze aangemoedigd om facturen van kleine leveranciers binnen 30 dagen te betalen. Nu gebeurt dat gemiddeld pas na 42 dagen. Daardoor zou er voor ongeveer 9 miljard euro aan openstaande facturen zijn in Nederland.


Bij ondernemersorganisatie MKB-Nederland zijn ze alvast positief over de evolutie. "Voldoende liquiditeit is van levensbelang voor ondernemers. Hiermee kunnen ze investeren in groei en zijn ze minder kwetsbaar voor tegenslagen. Het is lastig iets te ondernemen als tijdige betaling uitblijft", zegt Van Straalen. "Daarom is dit een mooi initiatief. Het doet ook recht aan de belangrijke positie van kleinere toeleveranciers in de keten."

Tags: